Att ha, att älska, att vara

Panelsamtalet var ett upplyftande samtal om framtidens politik. Jan Eliasson betonade vikten av att bevara solidaritetspolitiken när vi för politik utanför Sveriges gränser. Viktiga frågor som migrationsfrågor (hur de skall hanteras), Turkiets medlemskap, rent vatten och utbildning av flickor tog även Eliasson upp.
-
Urban Ahlin efterlyste neutralitetspolitiken, men där måste jag vara en kärleksfull kritiker - Sverige är neutralt, yeah right - det såg vi ju tydligt under Andra Världskriget. Det går alltid att skylla på att vi är "neutrala" och därför inte kan agera, så Ahlin - neutralitetspolitiken måste också omvärderas.
-
Luciano Astudillo och Thomas Östros betonade att den socialdemokratiska politiken beträffande jobb var bra och att det var enbart debatten kring arbete som vi förlorade valet på. Här efterlyser jag lite mer självkritik, framför allt när Astudillo stod och försvarade AMS.
-
Stefan Löfvén och Åsa Kullgren talade välfärd (det är nog det rådslag som ligger mig varmast om hjärtat) och jag imponerades av Kullgren. Enligt Kullgren är välfärd att ha, att älska och att vara (hon har snott det från Erik Allardts bok Att ha att älska att vara. Om välfärd i Norden).
-
För Kullgren är att ha bostad, mat, hälsa, att älska är familj, att älska den man vill (jepp, hon var den enda som nuddade lite vid hbt), att vara är delaktighet och inflytande i samhället.
-
Löfvén talade om det negativa med att hamna mellan stolar, när AMS säger att du är för sjuk för att jobba och Försäkringskassan säger att du är för frisk för att bli sjukskriven. Löfvén betonade att vi måste ha människan i centrum.
-
Anneli Hulthén och Carin Jämtin höll i miljö och klimat. Miljöpartiet brukar ju hävda att miljöpolitiken kom in i riksdagen i och med dem, men Jämtin slog hål på detta med några exempel. Miljöpolitiken har lyfts av socialdemokraterna under en längre tid. Hon nämnde ett miljömöte redan 1972. Tji fick miljöpartiet som alltid slår sig för bröstet och anser sig vara bäst på miljö och klimat.
-
Som sagt en mycket inspirerande paneldebatt. Ja, som vanligt lyste hbt med sin frånvaro. Det förvånar mig att Eliasson inte tog upp detta, för där tror jag vi kan vara en spjutspets i utrikespolitiken. I stora delar av världen utsätts HBT-personer för brutalt förtryck, att vara homosexuell är i vissa länder belagt med dödsstraff, här kan vi socialdemokraterna vara med och påverka att vara opinionsbildande.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej,
du har missuppfattat mitt inlägg om neutralitetspolitiken fullständigt. Vad jag sa var att det är tråkigt att höra på möten om vår neutralitetspolitik när vi inte använt det ordet sedan 90-talet. Vi kallar ju oss för militärt alliansfria nuförtiden.

Ha de,

Urban