Processen


Igår kallade partisekreterare, Carin Jämtin, till en ny presskonferens för att meddela följande: VU ajournerar sig. Kort process, lång process...

Vi kommer inte att stressa. Det får ta den tid det tar, sade Jämtin.


I de sociala medierna hyllas Jämtin för sin insats som partisekreterare. Hon fick ett starkt mandat och hon tog det. Hon är en fantastisk processledare, sade en partikamrat till mig idag och även jag stämmer in i hyllningskören. Men som den socialdemokratiska bitterfitta jag är, vill jag ändock höja en varningens finger för vad som kan komma att hända.

Efter katastrofvalet 2010 uppmanade SSU:s dåvarande ordförande, Jytte Guteland, att alla i partistyrelsen och verkställande utskottet skulle ställa sina platser till förfogande. Håkan Juholt ställde sig bakom Gutelands krav. Till slut var också Mona Sahlin tvungen att uppmana alla i PS och VU att ställa sina platser till förfogande.Med facit i hand vet vi hur det blev. En förkrossande majoritet i PS/VU vägrade.  De ansåg nämligen att deras egna poster var viktigare än partiets överlevnad.

Socialdemokraterna fick en ny partiordförande och en ny partisekreterare och någon enstaka person i PS/VU byttes ut. Det är den partikultur som rådde då och det är den partikultur som råder nu. Den genomsyrar de facto partiet. Därför skall Håkan Juholt ha all heder för att han ansåg att partiet var viktigare. Jag önskade dock att fler socialdemokrater i ledande positioner, agerade precis som Juholt.

Guteland framförde i morse återigen kravet på att vädra ut i partitoppen. Mot sig har hon den nyvalda SSU-ordförande Gabriel Wikström, vilket jag skrev om igår.
Why is it that people long for political power, and why, when they have achieved it, are they so reluctant to give it up?Václav Havel

Partiets kris är djupare än Juholt. Den går ej heller att lösa med en ny partiledare. Inte heller går den att lösa, som många tror, genom att vi "börjar prata politik". 

En förklaring till att S går i otakt med sin samtid är just för många i partitoppen har harvat runt i partiet (och i förlängningen arbetarrörelsen) för länge. Hur skall denna sosseadel forma en politik som attraherar fler väljare, när många av dessa politiker inte har den blekaste aning? De har nämligen aldrig haft ett "riktigt" jobb? 

Det finns förstås personer i partitoppen som innehar denna sjukdomsinsikt, men de vill inte göra något åt den. Jag har lämnat in en motion som är inspirerad av Miljöpartiets princip om långvarigt sittande. Den kanske går hela vägen till kongressen i april 2013, men då skall ombuden ta ställning till den. Samma, gamla vanliga ombud (övervägande delen heltidspolitiker alternativt jobbar fackligt på heltid och som harvat runt i systemet, precis som många andra). Tror ni, som läser detta inlägg, att S kommer att anamma principen om långvarigt sittande?

Tillbaka till processen att vaska fram en ny partiledare. På fredag kommer Jämtin kalla till en ny presskonferens. På den kommer hon att berätta vad VU/PS har kommit fram till. Betänk att PS/VU består av en majoritet som inte är villig att offra sig för partiets bästa. Jag förbereder mig redan på att bli grymt besviken, men vill naturligtvis bli motbevisad av Jämtin och PS. Inspirerad av Peter Högbergs inlägg Beslutspunkter till Socialdemokraternas VU kommer nedan mitt drömscenarium.

På fredag, när #occupy68an intagit sina platser ställer sig Jämtin vid podiet och meddelar följande:

 att hon kommer att leda partiet fram till kongressen (á la Belgien), alternativ att VU/PS utser en tillförordnad partiledare fram till kongressen. Denna person kommer sedan inte att kandidera till posten som ordinarie partiordförande.
att den tillförordnade personen är mer av en processledare som får ett starkt förändringsmandat.
• att ge talespersonerna i riksdagen ett större ansvar att driva politik och opposition.
• att hon kommer att sammankalla förtroenderådet för att tillsätta en valberedning. Denna valberednings första uppgift är att arbeta fram en öppen valprocess á la V, MP eller C.
• att, i och med att det blir en öppen valprocess, uppmana de socialdemokrater som vill bli ny partiledare, att öppet tillkännage sin kandidatur och via olika plattformar (blogg/debattartikel/intervju/facebook et cetera) komma med sina programförklaringar. 
• att PS och VU ställer sina platser till förfogande, för att deras asvar ska kunna prövas på nytt.

Ett öppet parti, ej ett befästat! Om Socialdemokraterna ska komma tillbaka, om Socialdemokraterna åter ska bli en kraft i samhällsdebatten, om Socialdemokraterna återigen vill bli ett parti som attraherar fler väljare än kärnväljarna då behövs förändring. Inte bara i ord, utan handling.

Fler på samma tema: Marta AxnerExpressen, Martin Moberg, Peter Högberg, Peter Karlberg, Peter Andersson, Leine Johansson, Patrick Gladh, Tord Oscarsson, Göran Johansson, Johanna Graf, VLT; Sydsvenskan, Ystads allehanda, SR, Aftonbladet, GP, Expressen2, SVT, SVT2, SVT3, Aftonbladet,

Inga kommentarer: