Vår semester har gått i kantarellens tecken. Jag och min fru älskar svamp, men att hitta skogens guld har varit desto svårare. Ofta har vårt kantarellplockande slutat vid Hötorget, där vi inhandlat några kilon som vi har förvällt och frusit in. I år har dock lyckan vänt och vi har hittat mer kantareller än vad vi någonsin har gjort under vår livstid. Vi har gjort kycklinggryta med kantareller, pasta med kantarellsås och vår favorit – kantarellpaj. Här kommer receptet på kantarellpajen:
Till en paj:
3 dl vetemjöl
125 gram kallt smör i tärningar
3 msk iskallt vatten
Fyllning:
5 dl riven brännvinsost (eller lagrad prästost)
4 ägg
2 1/2 dl grädde
1/2 tsk salt
Några varv med pepparkvarnen
En näve färsk, grovhackad timjan
Smörfrästa kantareller:
800 gram färska kantareller
tre klipp bacon
1 finhackad scharlottenlök
Smör och någon matsked olivolja
Havssalt och svartpeppar
1. Pajskal: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda snabbt ihop mjöl, smör och vatten i en matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen i minst en timme.
2. Kantareller: kanske måste du steka kantarellerna i två omgångar, men smält smör och en skvätt olivolja i en stekpanna, lägg i bacon och hackad lök och fräs runt, tillsätt kantareller, salt och peppar och stek tills vätskan har försvunnit och kantarellerna har fått stekyta.
3. Nagga pajskalet och förgrädda det mitt i ugnen ca 10 minuter.
4. Fyllning: Vispa ägg, grädde, salt och peppar, rör ner ost och timjan i äggstanningen.
4. Häll de smörstekta kantarellerna i formen (spar några till garnering), häll över äggstanningen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter. Garnera med kantareller.
3 kommentarer:
Kul där med Hötorget ;)
Tre klipp bacon? *nyfiken*
Grattis till allt guld, visst är det härligt!?
Tack Kari. Medd tre klipp bacon, menar jag att man drar ut cirka sex cm bacon ur paket och klipper ner i pannan.
Kantarellpaj är min favorit! Det receptet får man nog pröva på här i hemmet.
Tack för att du delade med dig av det, hör av mig hur det smakade sen..
Här är ett annat Kantarellpaj recept jag brukar laga.
Skicka en kommentar