Valanalys

Jag är en nörd när det kommer rapporter och gärna rapporter med Socialdemokraterna som avsändare. Jag slukar dem. Till efterrätt vill jag gärna ha valanalyser och just nu står de som spön i backen.
-
För någon kväll sedan var jag på mötet Vem f*n är Stockholmsväljaren? Kajsa Borgnäs presenterade då den "politiska" valanalysen av EP-valet som "snart är klar". Den "organisatoriska" valanalysen är också "snart klar" (Johan, var är den?).
-
De valanalyser, jag nämnt ovan, kommer från Stockholms arbetarekommun. Den pappersvariant jag fick på mötet är ännu ej tillgänglig på nätet, men det som framkom i den valanalys, som Borgnäs presenterade, är att många S-föreningar i Stockholm har en ganska samfällig syn på EP-valet. Rebella har förresten också dragit sitt strå till stacken och en del av Rebellas framtidsrapport var citerad i valanalysen (många har även skrivit om framtidsrapporten).
-
Igår överlämnade Tomas Eneroth sin (eller "partiets"?) valanalys till partisekreterare Ibrahim Baylan. 56 sidor valanalys. I slutet på valanalysen skriver Eneroth:
-
Partiet måste klara av att mobilisera sina kärnväljare och samtidigt hitta en politik och ett tilltal som fungerar i storstäderna. [...] Det är dags att göra hemläxan.
-
Vad betyder egentligen "mobilisera kärnväljarna"? Vi kan inte blott och bart vara synliga i Skärholmen, Rågsved, Tensta och Rinkeby under valrörelser eller kampanjer. Vi måste sluta behandla våra kärnväljare som röstboskap. Trovärdighet och tydlighet är två ledord i detta sammanhang.
-
Eneroth menar också att partiets kandidater måste redan innan valrörelsen ha en given plats i den svenska politikens offentlighet. Är det därför Thomas Bodström toppar lenets lista (vilket många gillar)?
-
Jag håller inte med Eneroth. Evin Cetin, okänd för såväl den "stora massan" som för många Sossar, var den S-kandidat som lyckades bäst i EP-valet. Det behövs således fler av Cetins kaliber än "kända" Sossar.
-
Det är mindre än ett år kvar av valet och det som framkommer i valanalyserna, måste Sossarna ta lärdom av. Varför analysera val, om man inte lär sig av sina misstag? Nu är det mindre än ett år kvar till nästa val. Hemläxan borde vara gjord för länge sedan.
-
Bloggat på samma tema:
Jonas Morian - Klädsam självkritik från socialdemokraterna
Bo Widegren - Famlande EU-valanalys av Tomas Eneroth (S)
Röda Berget - Läxorna från EU-valet
(Foto: AiP)

7 kommentarer:

MC sa...

Det här var, igen, mycket bra. Bland annat delar jag helt synen på röstarna, det har varit för mycket röstboskapsyn. Bara en sån sak som att kalla medlemmar för supporters, som att det handlar om en fotbollsmatch mellan rött och blått. Numera nämns iofs medlem oxo på medlemssidan, men supporter finns kvar. Oerhört kännetecknande tycker jag.

Sedan, mobilisera kärnväljare, ja, det kan man kanske göra på olika sätt. Det sätt som ledarskiktet inom S verkar rata är att driva en ideologiskt grundad politik som skapar engagemang och lust så att kärnväljarna engagerar sig, i stället för att behöva mobiliseras. FÖr mig blev det tydligt t ex i Korseld, jag ser ingen lust och ingen ideologiskt grundad klar politik i det Sahlin svarar med där. Symtomatiskt.

Jag har vacklat men lutar nu åt att det blir blankt nästa år igen, alt SD enbart för att protestera (och jävlas tillbaka).

Alexandra Einerstam sa...

Magnus! Inte SD, för guds skull inte SD!

Jag var också kritisk till "supporter" till en början - men en politisk supporter kan också påverka: http://hbt-sossen.blogspot.com/2008/05/en-politisk-supporter-kan-ven-pverka.html

Anonym sa...

Thomas är bra, men vi behöver också en orädd representant för partiet som vågar strunta i sin egen eventuella karriär, en som kan öppna människors ögon för att de flesta av orättvisorna i samhället är orsakade av systemfel och dessa vidmakthålls tack vare en utbredd ignorans.
Jag menar alla kan enkelt koppla ihop bilbränder med invandrare. Litet större kunskap krävs det för att koppla ihop bilbränder med underpriviligerade segregerade människor och stadsdelar eller med människor som befinner sig längst ner på den social skalan. Denna kunskap besitter varenda sosse, men våra ledare tycks tro att fler än vi begriper. Våra ledare i Stockholm tycks inte känna sina potentiella väljare. Enligt min erfarenhet sympatiserar dessa med oss utan att riktigt förstå varför och tyvärr röstar de ofta på annat parti "helt i onödan" av popularitetsskäl som - vi gillar inte den eller den sossen. De måste kanske fås att förstå varför de sympatiserar med oss och varför de bör rösta på oss när de gillar vår politik. Föräldraförsäkringen och maxtaxan är sådan ting som unga välutbildade inflyttade stockholmare 30+ storgillar utan att ens reflektera över vilket politiskt parti det är som skapat dem!

Alexandra Einerstam sa...

Anonym: En klockren kommentar!

MC sa...

Alexandra, om du läst min debatt med SD-politikern på min blogg så vet du att jag inte delar deras åsikter. Däremot är min frustrationsnivå hög, och just nu extremt hög eftersom jag ägnat nätter åt att skriva min självbiografi.
Och avståndet mellan dagens Socialdemokrati och Olof Palmes parti (trots Monas motivering till varför hon engagerade sig i politiken) är milslångt. Palme hade för övrigt rätt i att det finns få som står så mycket utanför samhället som en missbrukare och det är kännetecknande för ett samhälle hur man som missbrukare bemöts av samhällets strukturer.
Det är en ideologi som jag kan skriva under och vidare utveckla till andra grupper, där ingår inte att prioritera pysslingskolor, innerstadsväljare, eller att frihet handlar om vårdval (särskilt inte maskerat i luddiga ord a la dagens S) etc. Grr.

;) Tack för att jag fick avreagera mig lite här! O hörs vi inte så ha en god helg!

Alexandra Einerstam sa...

Magnus, just därför behöver vi dig i partiet. Du har perspektiv som andra saknar. Du är f.d. missbrukare och jag är hbt-person, utan våra perspektiv alienerar sig partiet ännu mer från verkligheten (och det är en verklighet som skiljer sig från person till person). Partiet är inte Sahlin, Bodström och övriga i bunkergänget. Partiet är VI!

Tomas Eneroth sa...

Intressanta kommentarer, onekligen. När det gäller personvalet så nämner jag faktiskt särskilt Evins och Olles kampanjer som framgångsrika sätt att mobilisera och nå nya grupper av väljare. (de som inte alltid känner sig välkomna eller hemma på traditionella s-möten) "Kändisskapet" bland kandidaterna syftar främst på vår oförmåga att använda våra parlamentariker i mellanvalsperioderna. Trots fantastiskt jobb av Åsa, Anna och Göran under fem år i EU, var de fortfarande relativt okända för väljarna. Det måste vi ändra på, inte minst genom att använda dem i nationella debatten oftare. Vi hörs! Tomas Eneroth