Hejdå Marita Ulvskog!

Ryktena som florerat sedan i våras har nu bekräftats. Nu har partiet och Marita Ulvskog offentliggjort att Ulvskog kandiderar till EU-parlamentet. Det är bara att önska Marita Ulvskog lycka till!
-
Läs även mitt tidigare inlägg Varför väljer Mona Sahlin bara män?
DN, Socialdemokraterna, SvD, Aftonbladet, Jonas Morian, In Your Face

Fru Gårman i jämställdhetens anda? Del II

Jag var väldigt ironisk när Fru Gårman kom upp på tapeten i april i år: I ett tidigare inlägg skrev jag att av 400 miljoner "jämställdhetskronor" har bara 148 miljoner använts. I och med detta vet vi att regeringen har hittat ett viktigt jämställdhetsprojekt, som de är villiga att satsa pengar på (obs! ironi).
-
Till vänster ser ni Vägverkets förslag till Fru Gårman. Kjol/klänning och längre hår. Jag anser att regeringens "jämställdhetskronor" kan användas till betydligt bättre jämställdhetsprojekt.
-
SvD

Ungsocialister tar på sig attacken mot Svensk Näringsliv?

Proletärbella drivs av medlemmar i Ungsocialisterna. I blogginlägget Primitiva borgare hittar jag följande:
Skärmdumpen blev inte så bra, men det står följande:
-
Trotten skriver massa skit om att magsjukan på svenskt näringsliv inte var en terror handling - fan det var ju vi som gjorde det!
-
Innebär det att personerna som driver bloggen Proletärbella tar på sig attacken mot Svenskt Näringsliv?!
-

Varför väljer Mona Sahlin bara män?

Nu har även ryktet om att Mona Sahlin vill sparka Marita Ulvskog från posten som partisekreterare nått Eric Erfors öron (Opinonsbloggen). Erfors tips till ny partisekreterare är Niklas Nordström.
-
Jag skrev i ett tidigare inlägg: Javisst skall Mona Sahlin ha möjlighet att välja sitt eget entourage och inget ont om dessa män. De är kompetenta och duktiga politiker, men står de för nytänkande? Har de karisma? [..] Att Östros sitter i tv-soffan istället för Nuder är som att byta hushållsost mot stureost (stureosten är bara lite längre lagrad). Säga vad man vill om Anders Borg, men rent karismatiskt står sig Östros ganska slätt gentemot Borg.
-
Jag gillar Marita Ulvskog. Det är en duktig, karismatisk politiker som matchar Mona Sahlin bra. Ulvskog syns även i mediabruset.
-
En annan stark kvinna är Britt Bohlin Olsson. Hon blev petat från posten som gruppledare i våras och då skrev jag: Finns det några kvinnor kvar i kretsen kring Mona Sahlin? Är Sahlin rädd för starka kvinnor? Det är väl bara en tidsfråga innan Marita Ulvskog också ryker.
-
Är det dags nu Mona Sahlin? Är det dags för Marita Ulvskogs straffkommendering* i Bryssel? Om ryktet stämmer, kommer Marita Ulvskog att ersättas av en man?
-
* I bevakningsbranschen finns det något som bland oss anställda heter "straffkommendering". Det innebär att om företaget vill bli av med oss för att vi är obekväma, hamnar vi på ett ställe som gör att de flesta av oss slutar frivilligt. Inom politiken heter denna "straffkommendering" landshövding, generaldirektör eller ambassadör. Det är egentligen inte en straffkommendering per se, men den signalerar ändock att den här personen har blivit obekväm.
-
-
Under strecket:
Marita Ulvskog startade nätverket Feministas. Jag var nyss inne på hemsidan och där händer inte mycket och något nyhetsbrev från Feministas har jag inte fått på länge. Om Ulvskog stationeras i Bryssel, läggs nätverket då ner?

Det blåser äckliga vindar i Europa - Del II

Österrikes två högerextrema partiet, FPÖ och BZÖ, fick tillsammans 30 procent av rösterna i söndagens val, samtidigt backade socialdemokraterna (SPÖ) och de konservativa (ÖVP) till historiskt rekordlåga siffror. Det blåser högerextrema vindar i Europa och det skrämmer mig.
-
Betryggande är dock att SPÖ:s nye ledare Werner Faymann helt har uteslutit ett samarbete med FPÖ, som är känt för sina kampanjer mot invandrare och islam. ÖVP har lämnat dörren öppen på villkor att FPÖ tonar ner sin anti-EU-politik. ÖVP kan alltså tänka sig att samarbeta med FPÖ. Se på valaffischen till vänster. Susanne Winter har till exempel kallat profeten Mohammed "Kinderschänder" (20 minuten)

-
I valet i går blev socialdemokraterna SPÖ visserligen största parti och det moderata högerpartiet ÖVP kom tvåa. Men båda partierna, som suttit i en gemensam regering de senaste åren, tappade kraftigt i väljarstöd. Extremhögern fick tillsammans nästan en tredjedel av rösterna. Detta visar vilka risker som är förenade med breda blocköverskridande regeringar. När väljarna inte ser skillnad på den ”städade” högern och vänstern stärks extrema partier. SPÖ och ÖVP har i årtionden delat makt och offentliga jobb mellan sig enligt ett system kallat Proporz, skriver Aftonbladets ledare
.
-
Det finns en risk med stora block anser Aftonbladet. I Sverige ser vi riksdagspartierna slåss om mittenväljarna. Jag hoppas innerligt att vi inte får se samma utveckling här som i Österrike. Tillsammans med miljöpartiet lovar socialdemokraterna att inte samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet 2010 (DN). Jag vill att den svenska högern avger samma löfte!
-
Expressen, Dagens Arena, DN
-
Tidigare inlägg: Det blåser äckliga vindar i Europa, Moralkonservativa vindar blåser i Italien

Hellström x 2

Nordpolen (Pelle Hellström) jämförs med Henrik Berggren och Håkan Hellström. Sådana jämförelser gör mig orolig (jag är nämligen ett stort Håkan Hellström-fan). Till Metro (s. 39) säger Pelle Hellström (apropå "falsksång"): Jag är så bra på att göra låtar, det vore osannolikt om jag hade en perfekt sångröst. Den kaxigheten gillar jag, om Hellström nu kan leva upp till de förväntningar jag har fått. Här kommer låten Skimret - döm själva.
-



Civilrättslig registering

Vi HBT-socialdemokrater i Stockholm publicerade för ett tag sedan artikeln Inför civiläktenskap - gör äktenskapet både könsneutralt och religiöst obundet:
-
Svenska kyrkan tillsammans med flera trossamfund med olika inriktningar har idag vigselrätt. Samtidigt så nekas några trossamfund denna rätt, oftast icke-kristna samfund, utan hänsyn till att vi inte längre har en statsreligion eller statskyrka. Att låta Svenska kyrkan och dess företrädare utöva en myndighetshandling, trots att kyrkan varit skild från staten i åtta år, känns omodernt och rättsvidrigt. I och med att Svenska kyrkan inte längre är en statlig institution bör inte samhällsuppgifter åläggas kyrkan. Med införandet av civiläktenskap så tas ytterligare ett nödvändigt steg i kyrka – stat frågan.
-
Idag skriver RFSU:s generalsekreterare, Åsa Regnér, på SvD Brännpunkt:
-
Att gifta sig handlar inte enbart om kärlek, det är också en handling som definierar den enskildes civilrättsliga ställning i samhället. Att viga någon är därmed myndighetsutövning. När kyrkan gör det har staten delegerat denna myndighetsutövning.Att kyrkan och andra samfund i framtiden ska ha rätt att vägra viga vissa människor, bara för att de älskar en person av samma kön, innebär att myndighetsutövningen blir diskriminerande.Men myndighetsutövning får aldrig vara diskriminerande. Inte någon annanstans i svensk lagstiftning finns det möjlighet för myndighetsutövare att diskriminera människor på grund av deras sexuella läggning. [...] ta ifrån kyrkan och andra religiösa samfund rätten att viga folk. Återför myndighetsutövningen till staten, där den hör hemma, och sluta göra skillnad på människor. Vi kallar det civilrättslig registrering (ja, vi vet att det låter tråkigt och byråkratiskt) och föreslår att det ersätter alla nuvarande former av vigslar, såväl borgerliga som kyrkliga.
-
Jag väntar fortfarande på propositionen från regeringen (läs till exempel här och här). Om regeringen kommer med en proposition om civilrättslig registrering, är åtminstone en fråga ur världen för den så kallade alliansen. Vågar Fredrik Reinfeldt, Beatrice Ask och Göran Hägglund föreslå civilrättsligt äktenskap/registering?
-
-
-

De som inte kommer ihåg det förflutna, är dömda att upprepa det

Jag har svårt att hata, därför har jag svårt att förstå hur människor kan hata vänstern respektive högern. En person som genuint hatar vänstern är Dick Erixon. Svensk vänster beundrar terroristen Ulrike Meinhof heter ett av hans inlägg. Enligt Erixon är Åsa Linderborg "svensk vänster". Åsa Linderborg har skrivit en bokrecension som heter Protest & motstånd. Den recensionen gillar inte tokhögern (=Dick Erixon. För att använda samma retoriska figur).
-
Frågan nu är väl hur länge det dröjer innan svenska vänstern begår en terrorhandling som dödar. För mig bevisar den här hållningen att väntern saknar argument. Man vet att man inte vinner debatten mot frihet och demokrati. Då tar man till andra metoder. De mest primitiva. Sådan är vänstern, skriver Erixon i sitt inlägg.
-
Jag vet inte vilka Erixon innefattar i "svensk vänster". Jag vet att det i Sverige finns såväl vänsterextremister som högerextremister. Jag vet att Björn Söderberg, fackligt aktiv, mördades av två högerextremister. Det skulle inte falla mig in att skriva "sådan är högern".
-
Kristoffer Ejnemark har skrivit ett mycket bra inlägg om såväl Linderborgs recension som Dick Erixons inlägg. Ejnemark skriver bland annat:
-
Vulgärliberaler kan storma hur mycket de vill kring RAF och dess bekräftelse på den egna mytiska synen på "vänstern". Det förändrar dock inte att RAF var ett fenomen i ett sammanhang. Ett sammanhang som visserligen förklarar fenomenet men icke destro mindre ursäktar individens moraliska ansvar [...] Högerpajasen och provokatören Dick Erixon är en sådan, som genom en egenkonstruerad misstolkning får Linderborgs uppmaning om större förståelse för den historiska kontexten att metamorfosas till ett "försvar" av terrorism "mot demokrati och yttrandefrihet". Vulgärliberalen är sannerligen en tragisk okunnigpredikant, som i kamp mot förändring inte räds att ta till sig oförnuftets ideologiska intolerans mot upplysning och framstegstro.
-
Under strecket:
Jag vill tacka alla vänsterbloggare som uppväger borglig "gammalmedia". I Metro passar Johan Staël von Holstein på att ösa ur sig sitt hat mot socialdemokratin (till exempel här) och DN och SvD är numer regeringens språkrör genom att upplåta sina debattsidor till regeringspartierna.
-
Henrich Bölls bok Die Verlorene Ehre Der Katharina Blum är lika aktuell idag.
-
I helgen köpte vi bakboken A Piece of Cake. I förrgår gjorde Åsa dumlemuffins och igår gjorde jag New York blueberry cheesecake. Här hittar du receptet på kaloribomben.

SSU Stockholm gör bort sig

145 tjänstemän och besökare på Svenskt Näringsliv blev förgiftade av bakterien shigella. SSU Stockholm vill nu ge rosor till den som tar på sig ansvaret för shigellaattacken.
-
Sjuka practical jokes som detta måste uppmuntras med lite blomster, säger Emma Lindqvist, ordförande i SSU Stockholm (pressmeddelande).
-
Nej, SSU Stockholm, sådana attacker skall inte uppmuntras! Emma Lindqvist bör göra en pudel genast och be om ursäkt. Nästa gång kanske SSU Stockholm drabbas av en liknande attack.
-
Dylika attacker, som den på Svenskt Näringsliv, är ett hot mot demokratin.
-
Metro, Svd1, SvD2, Aftonbladet, Kulturbloggen, Jonas Morian
-
Uppdatering:
Josefin Deiving har ett annat perspektiv på SSU:s pressmeddelande: Det är nämligen så här, att SSU Stockholm inte alls är terrorister eller ondsinta förespråkare för matförgiftning. Tanken är mer att synliggöra det absurda i den nutida medialogiken. Att synliggöra det absurda i medialogiken kan göras på annat sätt än med ett pressmeddelande av den art som SSU skickade ut.
-
Ja, vi har en övervikt av borglig media och det är svårt att göra sig hörd om man inte är borgare. Högermedia älskar att misskreditera vänstern och därför anser jag att pressmeddelandet från SSU Stockholm gör mer skada än nytta.
-
Vänstern kan inte hålla liv i tidningar och om de har tidningar är de av typen AiP eller Stockholmstidningen. Därför är det av största vikt att vi använder oss av de så kallade Nya medierna - YouTube, Facebook, hemsidor, bloggar, bloggnätverk et cetera. Ett bra exempel är SSU:s film Halvtid med högern, som sprids via bloggosfären.
-
Om SSU verkligen ville visa på den skeva mediabevakningen, skulle förbundet skrivit en seriös rapport, som vi vänsterbloggare hade länkat till och skrivit om. Den skulle ha hamnat på knuff.se och därefter skulle borglig media ha svårt att ignorera debatten. Se bara på FRA-debatten. Den började i bloggosfären. Det tog några dagar innan "gammalmedia" förstod vikten av FRA-debatten i bloggosfären, men därefter hakade de på.
-
Nej, jag håller fast vid min ståndpunkt. Pressmeddelandet gjorde mer skada än nytta.

Hushållsnära tjänster är inte lösningen på Livspusslet - Del III

Ulrika Hagströms och mitt förslag om hushållsnära tjänster är ett rött skynke för många vänsterkvinnor. De rycker vilka argument som helst ur rockärmen för att försöka bevisa att vårt förslag är ruttnare än allt gammalt smör i Småland [...] Konstaterar bara att fortfarande står motståndarna till vårt förslag helt tomhänta när det gäller att lösa tidspressen för två heltidsarbetande personer med små barn, skriver TCO:s presschef Kerstin Olsson på bloggen Utredarna. Senaste inlägget på HBT-sossen är ett i raden där det finns helt halsbrytande argument, skriver Olsson vidare.

-
Jag har ingenting emot hushållsnära tjänster. Jag är emot att dessa tjänster subventioneras på bekostnad av vård, skola och omsorg. Visst skulle hushållsnära tjänster underlätta för barnfamiljer, men är det verkligen vägen till ett jämställt förhållande och ett jämställt samhälle? Vill inte Kerstin Olsson ta med kön, klass och etnicitet i sina analyser och förslag?
-
Barbara Ehrenreich (författare till Barskrapad och redaktör för Global Women) menar att budskapet till hushållets barn blir att en person [oftast från ett annat land och oftast en kvinna] är en underlägsen person som inte har bättre saker för sig än att städa upp andras skit.
-
Är verkligen hushållsnära tjänster den enda lösningen på Livspusslet? Jag kan tillstå att det kan vara en dellösning, men Livspusslet är mer komplicerat än så.
-
Barbara Ehrenreichs blogg och hemsida.
-
Under strecket:
Idag ska jag manifestera på Sergels torg, klockan 17. Det ska också Catti Ullström göra.
Thomas Hartman har en rolig alternativaffisch som anspelar på moderaternas agerande i FRA.
I onsdags attackerades Pridefestivalen i hvudstaden Sarajevo av homofober. För mer läsning: AFP, Antigayretorik och Dagen.
Jimmy är sur för att jag inte länkar till hans blogg på min blogg. Mer politik är min uppmaning!

Intern (s)trategi mot SD har spridits via nätet

Aftonbladet (endast pappersupplagan, men här finns texten) underrättade läsarna för någon dag sedan att ett internt dokument (socialdemokraternas strategi för att bemöta Sverigedemokraterna) nu finns att ladda ner på Pirate Bay eller Flashback.
-
Jag har läst dokumentet. Om detta är vår strategi för att bemöta Sverigedemokraterna är jag inte imponerad.
-

Snart föds vi med F-skattsedel

I serien Dark Angel föds de genmanipulerade Übermänniskorna med en pinkod i nacken. Näringsminister Maud Olofsson vill gärna se barn födas med F-skattesedel. Olofssons vision är att alla medborgare i Svea rike innehar en F-skattesedel.
-
För att få en F-skattesedel, krävs idag att den egna företagaren har fler arbetsgivare. Det vill nu Olofsson ändra på, så att det hädanefter räcker med endast en arbetsgivare. Hon ”tror att det gynnar kvinnor”.
-
Detta är ett förslag som endast gynnar arbetsgivaren och arbetstagaren kommer i framtiden att leva med större osäkerhet ute på arbetsmarknaden. Detta förslag är ett hot mot anställningstryggheten.
-
En arbetsgivare kan sparka en anställd på grund av arbetsbrist och sedan säga att denne är välkommen tillbaka som företagare. Då slipper man kollektivavtal, försäkringar och andra skyddsregler som gäller för arbetstagare. Därigenom kan den här förändringen få förödande verkan på det arbetsrättsliga området och i skyddet för löntagare. Har man flera uppdragsgivare är man inte lika utlämnad till den gamla arbetsgivaren, säger Erland Olausson, rådgivare på LO.
-
SR/Ekot ställer frågan Tror du att företagen kan utnyttja detta på så sätt att de säger till de anställda att de får fortsätta jobba här men då får ha egna firmor? Det finns alltid en diskussion om detta men det behöver ju inte vara en nackdel, svarar Olofsson.
-
SR/Ekot

Kvinnor förlorar på högerregeringens politik

Att den moderatstyrda regeringens politik inte gynnar kvinnor (snarare tvärtom) är ingen nyhet, men nu har även SvD uppmärksammat det. En mycket viktig förklaring till att kvinnor har lägre inkomster är att de jobbar mindre, säger finansminister Anders Borg. Finansminister Borg tror att lösningen är jobbskatteavdraget. Att jobbskatteavdraget ska locka fler kvinnor att arbeta och att även deltidsarbetande kvinnor kommer att gå upp till heltid på grund av jobbskatteavdraget tror jag har en marginell betydelse för en "inkomstmässig utjämning". Jobbskatteavdraget innebär att man får behålla mer av sin lön. Om en kvinna tjänar dåligt så är det inte många hundralappar extra som denna kvinna får behålla. Tjänar man bra (läs män), behåller man således mer. En kvinna tjänar i genomsnitt bara 83 procent av vad en man gör (vissa anser att det är så lite som 74 procent). Jobbskatteavdraget bidrar alltså inte till jämställda löner.
-
SvD uppmärksammar även ett löfte från Borg och propagandaminister Per Schlingmann. Våren 2007 lovade de två herrarna att ensamstående mammor och deltidsarbetande kvinnor skulle få det ekonomiskt bättre under högerns mandatperiod. Extra barnbidrag, högre bostadsbidrag och riktade skattesänkningar... några konkreta förslag har vi dock inte sett från Rosenbad.
-
Så varför tjänar kvinnor mindre än män? Enligt borgarna är en av förklaringarna till att kvinnor tjänar mindre, att det finns så få arbetsgivare i stora kvinnodominerade områden. Borgarnas lösning är att privatisera. Hur förklarar borgarna varför kvinnoyrken i privata sektorer med ett många arbetsplatser, till exempel handeln och restaurangbranschen, är lågavlönade?
-
Att högerns politik missgynnar kvinnor hör intimt samman med att borgarna saknar perspektiven kön och klass. Dessa perspektiv krävs om vi skall ha en politik som även inkluderar kvinnor.
-
Läs även Arbetaren - Därför tjänar kvinnor mindre
Foto: Jämo

-----------------------------------
Under strecket:
Jag har gästbloggat hos Arvid Falk.
Anki Furustrand berättar om kristdemokrater som läxar upp pensionärer.
Alliansfritt Sverige tycker att det är pinsamt att MUF har polisanmält socialdemokraternas ekonomiske talesman.
Nicklas Eriksson har en fråga till borgarna.
Catti Ullström vill att Anders Borg ger henne en skattechock.
Ett hjärta rött undrar om medelklassen är mutbara egoister.
Katrine Kielos (Dagens Arena) lanserar ett nytt begrepp Återställarpolitik by proxy.
Stockholms fria tidning skriver om höstbudgeten.

Blondinbella + HBT-sossen = sant?!

Jag är lika chockad som bloggen Fina Flickan Tycker Till. Bloggtoppen har ett underlig system som sammankopplar olika bloggar och här återger jag inlägget i sin helhet:
-
Jag har just varit inne på Bloggtoppen för att undersöka hur många som har varit inne på bloggen idag. Alltid lika roligt.Funderar i bland på om jag känner alla, eller om någon "utestående" har läst vad jag har skrivit och i så fall, vad denne kan tycka om min blogg.
-
Hur som helst, till min stora fasa scrollar jag ned en bit (är inte så hemma på det här med bloggtoppen ännu) och ser rubriken "Om du gillar denna blogg kanske du även gillar....." (och det är här min fasa sätter in):
-
Blondinbella samt HBT-Sossen!!!!!
-
Ursäkta men jag kan inte se "the connection" mellan deras bloggar och min! HBT-sossen verkar bära på ett högerhat av en dignitet som till slut kommer att riskera hans eller hennes hälsa. Hon/han är lika rebellisk som jag är feg.
-
Blondinbella gör en spray tanning och lägger ut foton på sin "bikinirand". Citat från hennes blogg:"Spray tanning håller i en vecka och det är helt ofarligt för kroppen! Karin som jag träffade var en ungblond söt tjej som var jätteduktig och gjorde det jämt. "
-
Jag vill inte låta överlägsen på något vis, men det känns som att det inte riktigt håller att ha "en ungblond (?) söt tjej som var jätteduktig och gjorde det jämt" som referens till att spray tanning är helt ofarligt.
-
Nu undrar jag: Var finns likheterna mellan dessa bloggar och min egen?Ska jag känna mig förolämpad eller smickrad, det är frågan.
-
Jag känner mig förolämpad av Bloggtoppen som ger läsare tips att om de gillar till exempel min blogg, så gillar de även Blondinbellas.
-
Blogginnehavaren skriver i sitt inlägg: HBT-sossen verkar bära på ett högerhat av en dignitet som till slut kommer att riskera hans eller hennes hälsa. Hon/han är lika rebellisk som jag är feg. Om blogginnehavaren bara hade gått in på min blogg, hade hon insett att jag är en kvinna och att skriva att jag bär på ett högerhat av dignitet som kommer att riskera min hälsa, är väl en stark överdrift? Jag är socialdemokrat och jag hatar inte högern.
-

När kommer propositionen för äktenskap för samkönade par? - Del II

Igår frågade jag när propositionen för äktenskap för samkönade par skulle komma? "I höst" har den moderatstyrda regeringen hela tiden sagt.
-
På regeringens hemsida har jag nu hittat Planerade propositoner och skrivelser 2008/09 (publicerad 16 september 2008). Under Justitiedepartementet står det på punkt 18 "Äktenskapsbalk" - december.
-

December?!
-
Inte ett ord om att denna "äktenskapsbalk" skall innefatta äktenskap för samkönade par. Dock kan jag inte tänka mig något annat än att den kommer att vara en könsneutral äktenskapsbalk (om inte de inför civiläktenskap eller partnerskap för alla). Något annat skulle vara ett stort misslyckande för moderaterna (folkpartiet och centerpartiet).
-
Om äktenskapsbalken är en halvdan kompromiss med kristdemokraterna, visar det tydligt att Alliansen styrs av det minsta partiet - de moralkonservativa kristdemokraterna. Det skulle också visa på de stora sprickorna i Alliansen.
-
Enligt SMHI tillhör december årstiden vinter.

"Kafferast i floskelfabriken"

När Anders Borg kom ut från kammaren och hämtade kaffe i automaten sade han "kafferast i floskelfabriken". Anser Borg att Sveriges riksdag är en "floskelfabrik"? Det anser jag är ett respektlöst uttalande från finansminister Borg.




Foto: Sven-Erik Sjöberg/DN

Kulturbudgeten och arkeologin

[...] vad vi alla väntar på är tydligare indikationer på vad regeringen tänker göra med kulturpolitiken. På samma sätt som Godot härskar över Becketts rollfigurer även i sin frånvaro, så härskar Kulturutredningen över såväl Alliansens kritiker som tillskyndare [...], skriver Sanna Rayman på Ledarredaktionens blogg, apropå kulturbudgeten.
-
Jag ögnar igenom kulturbudgeten och inser att den moderatstyrda regeringen inte intresserar sig ett dyft för kultur, i varje fall inte för Kultur für Alle (ett mycket kritiskt inlägg apropå moderaternas obefintliga kulturpolitik). Nu till det som fångade mitt "arkeologiska öga". Vad menas med detta:
-

Detta är lag 2007:1091. Innebär det att regeringen har för avsikt att släppa in ännu fler privata aktörer inom exploateringsarkeologin/uppdragsarkeologin?

-

Utomlands, till exempel i Tyskland, finns privata aktörer som är oseriösa och bryter mot fornminneslagen för att tjäna pengar (jag har jobbat på ett sådant privat företag). I Sverige har vi en av de äldsta forminneslagar i Europa (Världen?). Den är från 1666. Våga inte tafsa på den och låt Riksantikvarieämbetet sköta flertalet av de arkeologiska utgrävningarna i Sverige.

-
När ska moderaterna inse att det inte går att privatisera varje sektor? Skall vi ha oseriösa aktörer inom uppdragsarkeologin som använder grävskopor och struntar i dokumentering och fyndhantering, bara för moderaternas ideologi?
-
Kulturnisse - Också kultur behöver budget
Kulturbloggen

Manifestera för demokratirörelsen i Burma

För ett år sedan stod jag på Medborgarplatsen och manifesterade för demokratirörelsen i Burma. Då var vi många rödklädda.
-
På fredag, 26/9, klockan 17:00 är det dags att manifestera igen. Denna gång på Sergels torg. Catti Ullström är bitter över att media och politiker inte bryr sig om Saffron Revolution Day detta år:
-
Själv frågar jag mig vart politiken och stödet är nu. Om en vecka är det ett år sedan tusentals svenskar sprang runt i röda tröjor för att stötta Burmas folk. Det är ett år sedan jag höll tal inför drygt 3000 människor på Medborgarplatsen. Det är ett år sedan företrädare från samtliga av Riksdagens partier lovade att inte glömma Burma. [...] Är jag bitter? Inte ens hälften så bitter som de burmeser som fortfarande väntar och hoppas på omvärldens stöd.
-
Jag kommer att vara där! Inte i en röd tröja, men väl i en röd jacka (i min röda tröja frös jag nämligen förra året). Jag hoppas att fler uppmärksammar denna manifestation (även i år). Det handlar om internationell solidaritet, även när media och politiker inte hakar på.
-
S-studenters Burmautskott, Svenska Burmakommitten, Minns du Saffransrevolutionen i Burma? Manifestation till minne av Saffransrevolutionen finns som event på Facebook.
-

När partipiskan viner


-
Via Henrik Alexandersson ser jag ovanstående klipp från SVT Agenda. Partipiskan viner genom hela inslaget. Här är det inte tal om att riksdagsledamöter skall rösta med sina väljaren, de ska rösta med partiet/Alliansen. Vem är egentligen Keyser Söze*(=Fredrik Reinfeldt)!? I detta inslag skrämmer han mig. Han får mig att tänka på läraren Ben Ross i boken The Wave.
-------------
* Karaktär i filmen De misstänkta

Margareta Winberg - Lärarinna i politikens hårda skola

Lärarinna i politikens hårda skola heter Margareta Winbergs memoarbok som hon inleder med orden "Djävla rövslickare" (DI). Så här beskriver hon sin bok:
-
Vad driver en människa till att bli politiker? Hur orkar man fortsätta? Hur står man ut när man attackeras dag efter dag? Om detta handlar min bok. Jag beskriver också hur det gick till när jag blev minister. Hur sa Ingvar Carlsson, Göran Persson? Och varför blev jag bortsänd till Brasilien, berodde det på min inställning till EMU? En inställning som inte delades av Göran Persson. Och hur var det; betalade jag ut svarta löner till personalen i Rio?Jag beskriver i boken framför allt mina år i politiken och hur jag uppfattade vad som hände. Min tid i det socialdemokratiska kvinnoförbundet beskrivs, där höjdpunkten var att driva igenom varvade listor och kriminalisering av sexköp.Privat blev vänsterpartisten Jörn Svensson min man och bäste vän. Vi träffades, som de flesta gör, på jobbet, det vill säga i riksdagen. Men hur gick det att leva med en man från ett annat parti? Jo tack det gick bra. Han svarade i telefonen när jag inte orkade. Få, om ens någon, i det socialdemokratiska partiet kunde förklara den socialdemokratiska politiken bättre än han. Och där med luren ihand har han pratat tillbaka många socialdemokrater som velat lämnat sitt parti. En del ville gärna gå till vänsterpartiet... Det var väldigt få inom socialdemokratin som förstod detta. En del tyckte tvärtom att det var opassande att jag delade säng med en vänsterpartist. En sådan sosse kunde inte bli partiledare.Inträdet i EU, som jag motarbetade, blev en politisk injektion för mig. Jag var den som besökte Bryssel mest under de första åren. Och under vårt ordförandeskap i EU 2001, bröt galna-kosjukan ut i Europa. Då tog jag en stor politisk risk. Men vi klarade oss, ingen svensk galen ko under min tid som jordbruksminister!På Solvalla, våren 2001, introducerade jag, till allas oförställda häpnad, en kampanj mot prostitution och trafficking. Varför, undrade många. Ja, många har undrat mycket under dessa år. Kanske denna bok ger några svar.
-
Margareta Winberg intervjuas i
TV4.
ÖP, GP, Metro

Halvtid med högern

Herbst, autumn, höst, autunno...

Jag gillar hösten. Tjocka tröjor, fingervantar och benvärmare. I motsats till sommaren är det nu helt ok att vara inomhus och titta på film, serier och läsa böcker under duntäcket.
-
Jag dricker mitt äppel- och kanelte (jag köper det på Bönor & Blad och jag tror det heter Canelia) och äter alldeles för många brownies (köp en på Seven/Eleven - de är goda men kompakta).
-
Hösten är som gjord för att lyssna på Anna Ternheim och Ane Brun. Just nu lyssnar jag på Anna Ternheims fantastiska cover When Tomorrow Comes och Ane Bruns cover Big in Japan.
-
De serier jag följer är framför allt Bones och True Blood. Jag har sett filmen Wall-E, som jag kan rekommendera till såväl vuxna som barn. Nästa film jag kommer att se på bio blir troligtvis Patrik 1,5.
-
Jag har läst Inger Edelfeldts nya bok Namnbrunnen med stor behållning och har just tagit mig igenom första delen- Hans majestäts drake - i en serie om draken Temeraire. Jag gillar sagor. Jag gillar vampyrer och jag gillar drakar. Ja, just ja... jag gillar deckare också och som arkeolog vill jag passa på att rekommendera deckaren Nefertiti - Dödsboken, skriven av författaren Nick Drake (som delar namn med en av mina favoriter).
-
Framför allt är hösten till för att gå på en massa kurser, seminarier, föreläsningar och studiecirklar. Jag har anmält mig till en kurs som ges av ABF. ABF fortsätter även med feminismen i och med Feministhöst.
-
Naturligtvis upptar mitt politiska engagemang den största delen av min fritid, men jag har nu avsagt mig ett styrelseuppdrag och kommer därmed att ha lite mer tid till mitt förfogande.
,

När kommer propositionen om äktenskap för samkönade par?

Nu har mitt tålamod tagit slut. Regeringen lovade att en proposition om äktenskap för samkönade par skulle "komma till hösten". Enligt mig är det nu höst (och enligt SMHI brukar hösten infalla runt 29 september) och proppen lyser med sin frånvaro.
-
Fredrik Reinfeldt säger att han är en lyssnande ledare. Om han nu är en sådan god lyssnare som han säger sig vara, skulle han höra att detta är något som majoriteten av svenska folket är positiva till. Alla riksdagspartier, utom ett, säger ja till äktenskap för samkönade par.
-
Hur länge ska alliansen låta sig styras av moralkonservativa kristdemokrater? frågar sig en ledare i Aftonbladet. Jag ställer samma fråga.
-
Den så kallade alliansen kunde ha kommit undan i april i år, om fyra riksdagsledamöter från högern hade röstat ja (läs tidigare inlägg här). Att borgarna röstade emot förslaget, förklarade de med att de "inväntar propositionen i höst".
-
Nu är det höst. Jag väntar fortfarande...
-

Nya orättvisor - Del II

Inför lågkonjunkturen står hundratusentals svenskar utanför a-kassan. På teve ser jag finansminister Anders Borg basunera ut "nu sänker vi a-kassan". Ja, men... ni höjde den med 300 spänn och nu sänker ni den med 50 kronor. 50 kronor?! Vad hjälper det när 17 fackförbund har fått sin avgift fördubblad?
-
I helgen har moderaterna varit ute i Högdalen och delat ut ett litet häfte som heter Halvtid. På ena sidan står det ett vallöfte från 2006, till exempel "Förbättra sjukvården", på den andra sidan står det resultat 2008 till exempel "33 fler mottagningar". Vårdval Stockholm är ett fiasko. De nya mottagningarna finns i Täby, på Östermalm et cetera. Vårdcentraler som Högdalen och Rågsved förlorar 9-12 miljoner! Närakuter har fått lägga ner. Moderaterna har misslyckats med att korta köerna till sjukhus, de har öppnat upp för privatisering av akutsjukhus och nu öppnas även ett privat barnsjukhus.
-
I häftet står det att länet har fått 300 fler poliser. Vad de glömde att berätta är att polisen, två år i rad, har fått neddragningar och att antalet civilanställda minskar.
-
Det är inte bara Jan Björklund som ljuger om statistik, hela regeringen ljuger, vilket även visar sig tydligt om man ser på vuxenutbildningen. Det visar debattartikeln En andra chans har blivit en bristvara i Stockholm City idag (s. 10). Läs den!
------------
DN, SvD, Aftonbladet, Monica Green, Arvid Falk, Ett hjärta rött, Kristian Krassman
Nya orättvisor
Halvtid och Sverige ligger under

Folkpartiet vill utvärdera vårdnadsbidraget

Det finns uppenbarligen kvar några socialliberaler i folkpartiet, vilket glädjer mig. Vid folkpartiets styrelsemöte krävde Liberala kvinnor en "osentimental" utvärdering av bidraget ur ett integrations- och jämställdhetsperspektiv.
-
Kristdemokraten Stefan Attefall tycker naturligtvis att det är "tramsigt". Vårdnadsbidraget är ett misslyckande, men det vill inte kristdemokraterna tillstå.
-
SvD, SVT
---------------------
Under strecket:
Jag var på en konferenskryssning med socialdemokraterna i Stockholms arbetarekommun i helgen och tror ni inte att Solnamoderaterna också hade sin konferens där. Vid hemkomsten stod vi i en kö för att komma ut. Två män stod relativt högljutt och berättade om båtar de skulle köpa och "det här känns bra, det här kommer nog att ordna sig" (apropå moderaterna, dåliga opinionssiffror et cetera). Till slut vände jag mig om och kommenterade den "fina" moderatknappen som en av herrarna hade på sitt kavajslag. Själv bar jag en röd jacka med socialdemokraternas emblem. Hoppas att de inser att det inte går att prata vitt och brett om sin politik och de problem som partiet har. Det finns alltid någon som lyssnar.
-
Alliansfritt Sverige - Principiellt inlägg om högerns syn på vänstern
Jonas Morian - Alliansregeringen är dödsmärkt och Kristian Krassman på samma ämne.
Via Nicklas Eriksson hittade jag den här låten om Sarah Palin.
Claes Krantz skriver att SVT fegar ut mot Carl Bildt.

Hushållsnära tjänster är inte lösningen på Livspusslet - Del II

Kommer ni ihåg den här debattartikeln och det här inlägget? Igår infann jag mig dock till den hearing som TCO hade inbjudit till. TCO hade inbjudit Jörgon Larsson från Sociologiska institutionen vid Göteborgs Universitet. Han har skrivit rapporten Om föräldrars tidspress - orsaker och förändringsmöjligheter. Larsson var mycket bra.
-
Sedan till författarna till debattartikeln i DN. Smarta som de är rabblade de upp nackdelarna med detta förslag, för att sedan ösa på med fördelarna. De utgick från att det största jämställdhetsproblemet var kvinnornas svagare förankring i arbetslivet. Därtill menade de att oppositionen anser att jämställdhet botar tidsbristen och att regeringen (politiker i stort?) inte tar på allvar att pappor ska ta ansvar för barnen. Tack och lov hade jag vid min sida riksdagsledamoten Matilda Ernkrans (s) och bakom mig Rossana Dinamarca (v). Bland de som medverkade, förutom en usel kristdemokrat som knappt sa flasklock förutom att hon sade att det kristdemokratiska kvinnoförbundet jobbade på ett slags manifest om detta, var till exempel Anna-Karin Bratt (som bland annat har skrivit boken Könsbalans tillsammans med Mian Lodalen), Tinni Ernsjöö Rappe (som har skrivit boken Rent hus) en bra miljöpartist (vars namn jag inte kommer ihåg) en folkpartist (jag och namn!) och SKTF:s förbundsordförande Eva Nordmark.
-
På sin blogg skriver Ulrika Hagström: Varför vidareutvecklar inte vänstern Myrdals idéer? Förskolornas storkök skulle kunna användas för att laga middagsmat till självkostnadspris. Samtidigt som man hämtar barn på förskolan, kan man hämta det antal portioner som man antecknat sig för i slutet på veckan innan. Det är dessutom betydligt mer klimatvänligt med storkok. Fler av de obetalda arbetsuppgifterna kan professionaliseras. Varför gör förskolan inte gemensam matsäck till barnen när de ska på utflykt? Tvättinrättningar (med lagning av kläder och knappar) kan också flyttas ut från hemmen och samtidigt göras mer miljövänligt. Det är bara städningen av hemmen som är svår att flytta, men det betyder inte att den inte kan utföras professionaliserat. Om man misstror städföretags förmåga att ge bra arbetsvillkor, kan man kanske tänka sig en utbyggd hemtjänst. -Värnpliktiga? Var är idéerna?
-
Men är det verkligen städning och matlagning som är problemet? Handlar det inte om låga löner, lågstatusarbeten, osäkra anställningar, icke flexibla arbetstider et cetera?
-
Tror artikelförfattarna verkligen att starkt subventionerade hushållsnära tjänster är hela lösningen på Livspusslet? Tror författarna att dessa hushållsnära tjänster är jämställdhet?!
-
Om jag någonsin skaffar barn, vill jag stå i köket och diska tillsammens med mitt barn. Jag vill laga mat tillsammans med familjen och jag vill faktiskt tvätta mina trosor själv.
-
Tidspress är så mycket mer än arbetet i hemmet. Det är att hämta och lämna på förskolan, skjutsa barn till simhall, träning, kompisar och andra aktiviteter.
-
Det talas även om "egentid". Är det den tid som föräldern skall ha för sig själv, för att använda denna tid att gå på yoga/pilates/boxercise?
-
Handlar inte tidspress om dålig planering och prioritering egentligen? Handlar verkligen tidspress om att det är tidskrävande och jobbigt att städa i hemmet? Ska vi lägga ut allt på entreprenad? Ska vi verkligen skapa ett samhälle med Herrskap & tjänstefolk? Behöver du tvätta, städa, laga mat, klippa rosor et cetera - anlita en tjänst. Ska medelklassen och överklassen inte befatta sig med dylika arbeten? Vad sänder det här ut för signaler egentligen?
-
En sak hade utredarna på TCO rätt om och det är att fackförbund och politiker inte har underlättat för ensamstående föräldrar. Där måste vi verkligen komma med konkreta förslag, men vilka vänder sig TCO till, jo, det är den heterosexuella kärnfamiljen. En familjebildning, där båda har jobb och småbarn. Hur i helvete kan inte två vuxna människor ta sig tid att städa någon timme i veckan och laga mat? Storkok hemma och frysa in?
-
Hushållsnära tjänster är inte vägen mot jämställdhet, varken i hemmet eller i arbetet. Sorry TCO, kom med nya förslag.
-
P.S. Men hushållsnära tjänster underlättar naturligtvis, men skall dessa tjänster vara så starkt subventionerade att det går ut över skola-vård-omsorg. Totalkostnaden för den här reformen är 10 miljarder. Tänk om jag hade 10 miljarder - de skulle jag satsa på genuspedagogik, utökade öppettider på förskola (t.ex. fler nattis)... Jag skulle med andra ord investera i förskolan och visst kan jag se att den gemensamma matsäcken för utflykten görs i förskolans kök. No problemas!

EUROPEAN WOMEN’S LOBBY 50/50-KAMPANJEN

Jag vill inte vara tjatig, med tanke på att jag skrev om denna kampanj igår, men nu har Margot Wallström skickat mig lite material på svenska som jag gärna vill lägga ut här på bloggen:
-
EUROPEAN WOMEN’S LOBBY 50/50-KAMPANJEN
Utan jämställdhet ingen modern europeisk demokrati
-
År 2009 ska EU-medborgarna välja ett nytt Europaparlament. Vi kommer då också att se en ny europeisk kommission ledd av en ny ordförande, samt en ny talman for Europaparlamentet. Hur många av de nya EU-parlamentarikerna kommer att vara kvinnor, och kommer EUs båda högsta ledare bara vara klädda i kostym och slips?
-
Nästa års händelser är ett utmärkt tillfälle att stärka demokratin i EU. En modern demokrati förutsätter jämställdhet mellan könen; jämställd representation av kvinnor och män när det tas beslut som påverkar deras liv.

Mer än hälften av EU:s befolkning är kvinnor. I dag är kvinnorna underrepresenterade i beslutsfattandet på alla nivåer inom EU-institutionerna vilket är ett allvarligt hinder för EU:s demokratiska legitimitet. Den bristande jämställdheten undergräver alla försök att få till stånd en mer inkluderande demokrati med ett verkligt deltagande från medborgarnas sida.
-
Nu behövs konkreta insatser!
-
Etablerandet av en verklig demokrati i EU förutsätter att alla medborgare är företrädda, såväl kvinnor som män. Jämställdhet är en förutsättning för en modernisering av våra politiska system så att rättigheter, ansvar och makt är jämnt fördelade mellan kvinnor och män.
-
Jämställdhet bör vara en central del i alla EU-initiativ för att engagera medborgarna i beslutsfattandet, öka EU:s legitimitet och utforma en politik som återspeglar alla européers behov och strävanden.
-
Vi uppmanar alla beslutsfattare, individer och organisationer som vill främja demokrati och rättvisa att stödja denna kampanj på alla nivåer och över gränserna mellan länder och politiska partier.
-
Vi efterlyser omedelbara och långsiktiga insatser för att garantera jämställdhet såväl på EU-nivå som i medlemsstaterna för att höja kvaliteten på våra politiska system och förbättra deras funktion.
-
Vi uppmanar därför
• alla europeiska och nationella politiska partier att agera omedelbart för att garantera förverkligande av jämställdhet i nomineringen inför valet till Europaparlamentet i juni 2009, till exempel genom vallistor och utformningen av sina program,
• kvinnor och män i EU att ta vara på tillfället att göra sin röst hörd och delta i valet 2009 för att ge skjuts åt demokrati, jämställdhet och rättvisa,
• EU:s medlemsstater att fullgöra sina åtaganden för demokrati och jämställdhet genom att tillförsäkra jämlik representation av kvinnor på de höga poster på EU-nivå som ska tillsättas 2009,
• samhällsorganisationer och fackförbund i Europa att inom sina kontaktnät aktivt stödja detta upprop genom att inkludera jämställdhet i sina valmanifest och i sina kontakter med beslutsfattare.
-
Så det är bara att registera sig och engagera sig på http://www.5050democracy.eu/

Men snälla Missionskyrkan!

När jag var liten hade jag nattföräldrar som var missionsvänner. Det innebar att jag var med i Missionskyrkans barntimme och söndagsskola (SMU). Det innebär att jag är en jvl på religionsfrågor framför allt när jag ser Jeopardy och spelar TP.
-
Den Missionskyrka jag var medlem i som barn, gjorde mycket bra framför allt när det gäller internationell solidaritet och utåtriktad verksamhet. Tyvärr var det en liten församling och till slut var de nödgade att samarbeta med Pingstvännerna. Jag var med på ett möte i Pingstkyrkan och blev rädd. De talade ett "konstigt" språk berättade jag för mamma (= talade i tungor) och då fick mamma nog och där tog min aktiva kyrkoverksamhet slut (ja, förutom de få gånger jag var med på Midnattsmässan i juletid och då var det i Svenska kyrkans regim). Dock kvarstår faktum att Missionskyrkan har bra verksamhet.
-
Därför är det med stor besvikelse jag läser Aftonbladet idag. Kom ihåg läsare - det här är inte Missionskyrkan! Det här är en liten församling (och jag vill absolut inte dra paralleller till Knutbyförsamlingen), så snälla - dra inte Missionskyrkan över en kam. Det här gäller en liten ort i Värmland. Jag hoppas innerligt att Missionskyrkan sätter ner foten och det räcker inte med det här pressmeddelandet som vid första anblicken inte försvarar de sexuella övergrepp som skett, men som i själva brödtexten gör precis det.
-
Samtidigt som jag skriver detta inlägg har jag Eurytmics låt Missonary Man i mitt huvud... hm

Alexandras rekommendationer

Idag har jag så mycket att göra på 68:an att jag inte hinner skriva något "riktigt" inlägg, men jag vill ändock passa på att rekommendera lite smått och gott:
-
Igår rekommenderade jag Cattis Ullströms blogginlägg Socialdemokrat i kläm (II). I anslutning till detta inlägg vill jag passa på att slå ett slag för Stefan Hallgrens inlägg Därför tappar partierna medlemmar.

-
Gå med i facebookgruppen 50/50 Campain for Democracy och registera dig. Så här står det:
-
In 2009, Europeans will elect a new European Parliament and a new European Commission will be appointed. These elected and nominated persons are going to shape our future in Europe, and the “50/50 Campaign for Democracy” aims to ensure that women and men are equally represented among them.Women are currently still under-represented in all European institutions where decisions are made which affect our lives. With the “50/50 Campaign for Democracy”, we at the European Women’s Lobby want to push for concrete action to increase women’s presence in politics.Many prominent persons from across Europe have already given their wholehearted support to the EWL 50/50 Campaign. Now we invite YOU to be part of our efforts too!Your participation in the European elections as a voter or a candidate, and your involvement with decision-makers speaking for democracy, justice and gender equality can help us build a more democratic European Union.
SIGN NOW and TAKE ACTION!
-
Halvtid och Sverige ligger under. Läs rapporten om två år med regeringen Reinfeldt.
-
Se debatten om villkoren i vården mellan socialminister Göran Hägglund (kd) och Ylva Johansson (s), vice ordförande socialutskottet. Johansson gör slarvsylta av Hägglund.
-
Ladda ner Anna Ternheims kommande singel What Have I Done (ackustisk version) gratis.
-
Och här kommer Ternheims fantastiska cover på Broder Daniels låt Shoreline:



The change we need

Jag är inte mycket för opionionsmätningar. Det kan svänga snabbt som DN visar: DN/Synovates mätning av väljarströmmarna visar hur snabbt det kan svänga i politiken. Undersökningar av detta slag är helt beroende av frågeställningen. Om någon frågade mig om jag kan tänka mig att rösta på miljöpartiet, så är svaret ja. Dessa mätningar är inte någon absolut sanning.
-
Ta till exempel kristdemokraterna. De har i några mätningar legat under fyraprocentsspärren, men jag är övertygad om att de hamnar över spärren, i och med att moderater kommer att stödrösta på kristdemokraterna.
-
Betänk också att oppositionen leder stort i olika mätningar. Dock befarar jag att det ändock blir ett jämt val och att den rödgröna oppositionen inte kommer att leda med 14 procentenheter. Och varför tror jag det?
-
Moderaterna har en halv mandatperiod kvar. Det innebär att de nu kan börja med valfläsket. Se bara på borgarnas nya skattereform på
DN Debatt: sammanlagt 15 miljarder kronor i ytterligare sänkt skatt för dem som jobbar – 225 kronor mer i plånboken. Gränsen för statlig inkomstskatt höjs från en månadslön på 28 400 till 31 700 nästa år, vilket tilltalar medlemmar i facken TCO och SACO. Företagarna vinner också på denna skattereform genom sänkta arbetsgivaravgifter, sänkt bolagsskatt och ändrade regler för att förbättra villkoren för företagande.

Vi kommer att få se en borglig regering som nu öppnar statskassan och strör pengar runt sig. Då menar jag inte fadäsen med 68 kronor extra i månaden för pensionärer. Där tror jag att den moderatstyrda regeringen gjorde bort sig rejält och många pensionärer är nog snarare förbannade än glada över de extra pengarna som räcker till sex burkar kattmat eller en alladinask. Thomas Östros betecknade den kommande skattesänkningen som en provokation mot pensionärerna, eftersom den ökar klyftan mellan den skatt som löntagare betalar och den som pensionärer betalar.
-
Minnet är kort hos väljarna, brukar det heta och om så är fallet, så är det beklagligt. Färskt i minnet kommer att vara alla reformer som gynnar vissa väljargrupper. Borgarna har råd att skita i låginkomsttagare, invandrare och arbetslösa. Det är mittenväljarna som avgör valet 2010 och jag hoppas innerligt att majoriteten av mittenväljarna inte föredrar en högerpolitik. Så här skriver Mats Bergstrand i dagens
DN:
-
Det värsta först. Impopulära beslut ska tas tidigt under mandatperioden. Först högre avgifter och lägre ersättningsnivåer i arbetslöshetsförsäkringen, därefter kompensation i form av sänkta inkomstskatter. Den negativa bilden ska förbytas i en positiv. Det är en helt rimlig strategi som ju såg så bra ut i Borgs skissblock. Ändå gick det fel. LO-ledningens irritation över valutgången underskattades och den egna förmågan att få ut positiva nyheter i medierna överskattades.
-
Ställ detta i proportion till Åsa Petersens ledare Socialdemokraterna måste sluta fega nu.

Om oppositionen tror att det räcker med att kritisera den nuvarande regeringen, för att vinna riksdagvalet, misstar de sig. Borgarna kommer att slänga upp sitt trumfkort att de minsann är eniga i och med "Allians för Sverige" (om än att det knakar betänkligt i fogarna).

Rådslagsarbetet i all ära, men det börjar bli hög tid att socialdemokraterna presentera en politik som bygger på förändring. Medborgarna har nu testat en borgerlig regering. De var (med all rätt) missnöjda med maktfullkomliga sossar som körde på i gamla spår, de var trötta på Göran Persson och plötsligt sveper Reinfeldt och gänget in med ny retorik och någonting nytt – en enad höger. Åsa Petersen vill ha en rödgrön allians, men jag har i ett tidigare
inlägg skrivit om svårigheterna med en rödgrön koalition.
-
Jag tror att väljarna, som sparkade sossarna i förra valet, är villiga att ge sossarna ytterligare en chans, men det kräver just förändring. Om Mona Sahlin och hennes närmaste visar sig vara samma gamla vanliga maktfullkomliga, pompiösa Göran Persson-wannabies, då tror jag att väljarna ger borgarna chansen igen eller byter regering vart fjärde år (och regeringsskifte vart fjärde år gynnar inte Sverige).
-
Jag tror inte att väljarna fortsätter att svälja moderaternas "nyspråk" (till exempel: "nya arbetarpartiet", "utanförskap", "avknoppning", "ombildningar"), åtminstone har flertalet genomskådat de "nya" moderaternas retorik. För de som fortfarande sväljer denna retorik och tror att en ny förpackning innebär ett nytt innehåll finns det botemedel. Författarna till artikeln Med nyspråk mot 2010 skriver:
-
För att vaccinera sig mot den kommande retoriska epidemin rekommenderas Det sovande folket, en bok Reinfeldt skrev som 28-årig riksdagsledamot. Berättelsen börjar med att en ung man dör och hans bortgång noteras enbart av den datoriserade övervakningen. Dödsorsaken: ”2000-talets farligaste och dödligaste epidemi. Fullt jämförbar med pest, smittkoppor och aids. Han dog välfärdsdöden”. Reinfeldt beskriver välfärdsstatens försvarare som ”mentalt handikappade” och medborgarna som ”döva kravmaskiner”. Han sammanfattar: ”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras”. När boken utkom 1993 tillfrågades Reinfeldt i tv om var gränsen för socialbidrag borde dras, och han svarade vid ”svältgränsen”.
-
Ytterligare en bok som tränger bakom högeralliansen retorik är Åtta år med Reinfeldt.
-
Jag vill inte se åtta år med Reinfeldt, jag vill se förändringar. Jag vill se den socialdemokratiska välfärdsmodellen 2.0!
-
SvD, Cattis Ullström, S-buzz,

Det har gått tandtroll i tandvårdsreformen

Jag tror att det var i serien Ordförande Persson, som Göran Persson sade att han ångrar att han inte hann sjösätta tandvårdsreformen. Nu var det istället en mycket stolt socialminister i den så kallade alliansen som presenterade högkostnadsskyddet för tandvården. Nu visar det sig dock att den tandvårdsreform som den moderatstyrda regeringen lade fram är fylld med undantag:
-
Kommunalarbetaren har gått igenom vad Hägglund sagt i tal, riksdagsdebatt och pressmeddelanden innan reformen behandlades av riksdagen i våras. Och hur hans departement sedan presenterade den för allmänheten i broschyren God tandvård till rimlig kostnad. Budskapet är identiskt och entydigt: "Ett skydd för kostnader för tandvårdstjänster införes. Skyddet innebär att kostnader mellan 3001-15000 kronor ersätts med 50 procent och kostnader över 15 000 kronor ersätts med 85 procent."Ingenstans finns minsta antydan till att berätta om att det finns inskränkningar vad gäller närmare 40 procent av tänderna. Om det inte räcker med enklare lagningar av de bakre tänderna så får du ställa upp med många tusenlappar själv. Eller så får du gå med dåliga eller inga tänder alls. Bara att framställa och sätta dit en krona kan kosta 10 000 kronor (Kommunalarbetaren).
-
Så här skriver Annika Creuzer, Privata affärer, om borgarnas tandvårdsreform:
-
Att gå med trasiga tänder är en mycket värre social stämpel än att gå med trasiga skor. Göran Persson talade på sin tid som statsminister med passion om tänder som en klasstämpel. Göran Hägglund är lika passionerad när han talade för den nya reformen.
Men det verkar som om vilken reform vi än får så blir det problem. Det går tandtroll i alla försök till förändringar.
Jag kan inte förstå varför tänder ska hanteras olika än resten av kroppen. Är det trasigt eller fel ska det lagas. Kostar det för mycket ska det finnas ett kostnadstak. Varför går det inte att ta med tänderna i den vanliga sjukvården? Vanliga operationer, vare sig det handlar om tänder eller höftleder bekostas av den allmänna sjukvården.
-
Tänder är i hög grad en klassfråga. Jag håller med Annika Creuzer till 100 procent och Göran Hägglund & Co. borde läsa Karius och Baktus.
-

Att tjäna pengar och politiska poäng på klimat & miljö

Klimat & miljö är på tapeten, vilket är både bra och dåligt. Bra för att människor (och även vissa företag) blir mer miljömedvetna, men dåligt när företag och politiker använder sig av denna "trend" för att tjäna pengar och politiska poäng. Jag har tidigare beklagat mig över att Al Gore reser kors och tvärs i ett flygplan för att marknadsföra sin film (och bok) En obekväm sanning och att moderaterna har börjat kalla sig "det nya miljöpartiet". Nu har jag sett reklam för ett miljöseminarium som kallas Thinking Green Seminar. Så här står det på deras hemsida:
-
Thinking Green Seminar vill lyfta miljödebatten till ett högre plan. I år ger vi en svensk publik möjlighet att möta Al Gore, USA:s 45:e vice president och författare till den bästsäljande boken ”En obekväm sanning” som även har blivit en Oscarsbelönad film. Al Gore tilldelades 2007 Nobels fredspris för sin kunskapsspridning kring klimatförändringar och hur dessa kan bekämpas.
Seminariet är ett tillfälle för Sveriges företag, kommuner och allmänhet att samlas kring en viktig fråga, vår miljö. Det är även ett tillfälle för svenska företag att bjuda in kunder, klienter, samarbetspartners och kollegor till en spännande kväll tillsammans med en av världens främsta talare inom miljöfrågor
.

Visst låter det intressant? Kruxet är bara biljettpriset - 2995 kronor (moms tillkommer). För det får man lyssna på Al Gore och miljöminister Andreas Carlgren (klockan 19:10-21:40). Mingel (25 minuters mingel anges) och möte (40 minuter) med Al Gore är endast till för något som kallas för "Green Friends VIP".

Företaget som anordnar detta seminarium heter The Colour Company AB och när jag googlar på företagsnamnet, hittar jag ingen information.

Kontakta oss för större företagspaket och VIP-mottagning, står det också på hemsidan. Det kanske bara är att kontakta dem om man vill ha VIP-mottagning. Ingår den röda mattan då?

Istället för att punga ut med 3000 spänn, så låt mig istället rekommendera föreläsningar, seminarier och kurser som ges av ABF. Till exempel kurserna Klimatet är ditt eller Miljön är din. Kurserna kostar 175 kronor vardera och då ingår det också en bok.

Jag gillar Anders "I'm the the mayor of Södertälje" Lago*

Det känns skönt, när socialdemokrater som Anders Lago får utrymme på DN Debatt. I ett tidigare inlägg skrev jag: Jag är så himla trött på taffliga trianguleringsstrategier inom den svenska politiken. Tobias Billströms debattartikel i DN, Ställ tydliga krav på invandrare var helt vansinnig och Veronica Palm sade då (mycket rätt och riktigt) "farligt likt extremhögerretorik" [...]
Några dagar senare ser vi Veronicas Palms debattartikel
Låt inte flyktingarna bestämma var de ska bo i DN. En sådan debattartikel, endast några dagar efter Billströms artikel och Palms uttalande, skadar socialdemokraternas trovärdighet (precis som fallet är med "skärpta krav på sjuka"). Att Veronica Palm riskerar att bli stämplad som en flip-flopper, gagnar varken henne eller partiet.
-
Därför känns det som en energikick att läsa Anders Lagos artikel Nu är jag besviken på mitt partis flyktingpolitik och precis som Aftonbladets ledare, uppmanar jag mitt parti att lyssna på Anders Lago.
-
Lago skriver att en ny flyktingpolitik måste ha sin grund i fem punkter. Det är fem genomtänkta, konkreta punkter. Jag hoppas att partistyrelsen och migrationsgruppen tar till sig dessa fem punkter. Det vore till syvende och sist bra om även migrationsminister Tobias Billström läste och tog till sig av Lagos artikel.
-
"I'm the mayor of Södertälje" kommer från talet som Lago höll inför den amerikanska kongressen (läs mitt tidigare inlägg om Lago).