Hushållsnära tjänster är inte lösningen på Livspusslet

Vi föreslår därför att hushållsnära tjänster subventioneras med upp till 90 procent för barnfamiljer där båda föräldrarna arbetar, vilket skulle ge dem 2-3 timmars hjälp i hushållet för cirka 150 kronor i veckan, skriver utredaren Ulrika Hagström och presschefen Kerstin Olsson från TCO i en debattartikel i DN.
-
Jag har absolut inget emot hushållsnära tjänster, så länge de inte subventioneras på bekostnad av skola, vård och omsorg. Jag gillar vidare inte att vissa hänvisar till detta avdrag som ett "pigavdrag" (oftast i en nedvärderande ton).
-
Hushållsnära tjänster är inte lösningen på Livspusslet, lika lite som att hushållsnära tjänster är vägen till en mer jämställd familj (eller jämställdhet i stort). Vi vet att det finns en skev arbetsfördelning i hemmet. Denna skeva jämställdhet får vi enbart bukt med om männen tar större ansvar i hemmet. Det krävs attitydförändringar. De gamla, traditionella könsrollerna måste luckras upp. En familj blir inte mer jämställd, bara för att man köper en hushållsnära tjänst, man flyttar bara problemet.
-
Niklas Hellgrens blogginlägg heter Min piga har en piga som har en piga... För den som städar hos en barnfamilj, har den personen också köpt en hushållsnära tjänst och den som utför den hushållsnära tjänsten... ja, ni förstår vart jag är på väg.
-
Det finns ett bättre alternativ, TCO: en individualiserad föräldraförsäkring och en generell arbetstidsförkortning. Om ni ändå vill slösa bort lite pengar så kan ni väl köpa in 1,07 miljoner lödkolvar som kvinnorna kan sätta i arslet på sina män så att de tar sitt ansvar för det gemensamma hemmet och de gemensamma barnen, skriver Hellgren på sin blogg och bloggen Vänster skriver: Grabba tag i toaborsten och kör ett par varv själv, gubbegubbe! Jag kunde inte ha uttryckt det bättre själv.
--------

Namnbrunnen

Det finns ingen författare som kan överträffa Inger Edelfeldt när det gäller förmågan att leva sig in i människor psyken. Hennes förra bok Finns det liv på mars? var så jla bra! Edelfeldt var i högform. Den handlar om en kvinna, 40 +, som bestämt sig för att "växa upp", mer vill jag inte skriva, för jag vill att ni ska läsa den.
-
Jag kom i kontakt med Edelfeldts författarskap för första gången på 90-talet, då jag köpte Kamalas bok. Från den stunden var jag fast och har numer Inger Edelfeldt som favoritförfattare (om man mot all förmodan bara måste ange en favoritförfattare).
-
Så som jag har längtat efter en ny bok av Edelfeldt! Jag kräver inte att hon ger ut böcker, så som Ryan Adams (inte att förväxla med Bryan Adams) sprutar ut skivor, men en bok per år är väl inte för mycket begärt, när det finns sådana hängivna läsare som bara väntar och väntar och väntar på att få sluka en Edelfeldt-bok?
-
Nu har den dock äntligen kommit - Namnbrunnen. Jag köpte den igår, men har ännu inte haft tillfälle att ens läsa den första sagan, men så fort höstupptakter, seminarier, styrelsemöten, arbete, ännu fler möten et cetera har dämpat sig något, ska jag sätta mig på ett mysigt café en hel dag och sträckläsa den! Jag älskar nämligen sagor. I förhistorien hade sagoberättare hög status. Nu konkurrerar sagoberättarna med film, teve, dataspel... men är det någon som viker ut från den stora massan, så är det just Inger Edelfeldt.
-
Så här skriver Malin Ullgren i DN om Namnbrunnen:
-
Inger Edelfeldt bjuder läsarna på nyskrivna ­sagor om plikt och passion, svartsjuka och kärlek. ­Resultatet är en laddad bok om konsten att ­acceptera sig själv - betydligt mer spännande än alla självhjälpsböcker. /.../ Men förutom att det är "alltigenom välbehagligt" att försjunka i Edelfeldts språk och hennes suggestiva världar, märker jag hur spännande det är att läsa konst­sagor. Man läser som barn och vuxen på en gång. Gamla minnen av att ha blivit skrämd av sagornas svarta dramatik och den nya upplevelsen av att kunna tolka med ord blandas.

Utökad kvotering inom föräldraförsäkringen

Rådslagsgruppen Välfärd, med Ylva Johansson i spetsen, har lagt fram ett förslag för att reformera föräldraförsäkringen. Vägen till en helt individuell försäkring, börjar med en tredelad modell, där en tredjedel går till vardera föräldern och den återstående tredjedelen bestämmer föräldrarna själva över.
-
Det här förslaget är helt rätt ur ett feministiskt perspektiv. Majoriteten av det svenska folket är för ett jämställt föräldraskap. Varför stoppa vid kvotering? Varför inte utöka föräldraledigheten också?
-
Det är ändå fem år för sent anser In Your Face och hänvisar till partikongressen 2005, då näst intill samma förslag som ovan röstades ner. Äntligen! tycker Marta Axner. Vad Per Schlingmann anser? Propagandaministern anser att kvotering är en piska.
-
Jag har tidigare bloggat om föräldraförsäkringen här.
SvD, SR
---------------------------------------------
Under strecket:

Alliansfritt Sverige skriver att Jan Björklund KU-anmäls.
Ekonomikommentarer - Klyftorna dödar
Karin Berg tipsar om en rolig sida.
------------------------------------
By the way... i dag ska jag på AK:s höstupptakt på 68:an. Bosse Ringholm ska inledningstala, vilket får mig osökt att tänka på vad Lotta Fogde skriver i dagens DN: Men för politiker som lär sig behärska trettiosekundersformen öppnar sig stora möjligheter. Så länge man håller sig kort och slagkraftig kan man vara hur tjatig som helst. Nästan, Bosse Ringholm lyckades mirakulöst passera även den gränsen.
-
I morgon ska jag på Allsång mot högern, vilket jag inte ser så mycket fram emot, eftersom det är samma låtar och näst intill samma artister som spelade förra året och innan Mona Sahlins sommartal i år (läs tidigare inlägg här om bland annat vänsterns "allsånger").
------

Ett rödgrönt samarbete är en paradox

Moderaten Thomas Idergard satt i Gomorron Sveriges nyhetspanel i morse och diskuterade med Birger Schlaug och Ursula Berge om en eventuell rödgrön allians. Hur mycket det än tar emot att skriva detta, så satte Idergard huvudet på spiken när han sade att en allians mellan v, s och mp är en paradox (jag tolkade även att Berge ansåg det).
-
Socialdemokraterna har länge anklagat borgarna för att inte kunna samarbete och när de väl gör det, står socialdemokraterna där med skägget i brevlådan och vet inte hur de ska kunna hantera det som "omöjligen" kunde hända. Socialdemokraterna (läs Göran Persson) har inte velat släppa in vare sig vänstern eller miljöpartiet till Rosenbad. Kommer Mona Sahlin att göra det?
-
Borgarna har pressat sossarna. De vill veta om Lars Ohly blir försvarsminister eller (än värre enligt mig) utrikesminister vid ett eventuellt rödgrönt samarbete.
-
Ohly har länge trilskats. Han vill inte vara med och leka med s och mp, men när halva mandatperioden har gått sträcker han plötsligt ut en hand. Lars Ohlys utsträckta hand är vägen till undergång för vänsterpartisterna (vilket Trottens betraktelser har skrivit mycket bra om).
-
För Mona Sahlin ställer också detta till med problem. Vänsterpartiet har fungerat som en uppsamlingsplats för missnöjda på vänsterkanten. När sossarna och miljöpartiet mer och mer närmar sig mitten, känner sig en del inte hemma i dessa partier, då har vänsterpartiet varit uppsamlingsplatsen för dessa. Vid en eventuell rödgrön allians, kommer inte längre v att vara denna uppsamlingsplats.
-
Vid en eventuell rödgrön allians så närmar vi oss också tvåpartisystemet. Många väljare kommer att tycka att det är onödigt att rösta på de mindre partierna. De kommer att rösta på antingen s eller m (därför kommer vi att se fler och fler utspel från de enskilda partierna i regeringen för att de vill visa på sin särart).
-
Det är en skrämmande utveckling. Tänk om vi i slutändan får se ett samarbete mellan moderaterna och socialdemokraterna, som fallet är i Tyskland med kristdemokraterna och socialdemokraterna?! Då är det ju ingen idé att rösta anser många.
-
Lite of track från ovanstående inlägg måste jag bara skriva några avslutande rader om presidentvalet i USA:
-
Precis som Erik Laakso har jag skrivit mycket lite om presidentvalet i USA. Jag förstår inte att svenska politiker, oavsett partifärg, ska hylla än den ena än den andra kandidaten. Mona Sahlin talar sig varm om Hillary Clinton och många av mina partikamrater bär Obamaknappar. De amerikanska demokraterna är inte tillnärmelsevis socialdemokrater.
-
Jag anser vidare att den svenska nyhetsbevakningen av det amerikanska presidentvalet tar allt för mycket utrymme. Visst är det viktigt att veta var presidentkandidaterna står i utrikesfrågor, handel et cetera (men från demokraterna har vi än så länge inte fått några svar. Var John McCain står vet vi ju alla).
-
Detta anser jag till syvende och sist är ytterligare ett tecken på att socialdemokraterna närmar sig allt för mycket mitten, eller mitten? Högern? Vad finns det i mitten att hämta förutom hoppjerkor till väljare?
-
Vi socialdemokrater är fortfarande det största partiet i Sverige. Vi har en bredd inom partiet som sträcker sig från vänster till höger. Vi är fortfarande ett folkrörelseparti. Om vi ska fortsätta vara det största partiet, är inte en tvåpartistat lösningen. Istället för att gå mot mitten, bör socialdemokraterna hoppa några steg tillbaka och reformera det som jag lite slarvigt kallar "de gamla socialdemokraterna". Hoppa några steg tillbaka och därefter hoppa högre och längre än motståndarna.
-

Bitterfittor och ensamma män

Aftonbladet har publicerat en debattartikel som heter Smutskasta inte familjen. Artikelförfattaren heter Alf B. Svensson. Nu kunde det ha varit kristdemokraten Alf Svensson som hade skrivit artikeln, om det inte vore för meningen: Satsa i stället på att stödja och uppmuntra alla de par som önskar att förverkliga drömmen om livslång kärlek oavsett om de lever i kärnfamilj, styvfamilj eller regnbågsfamilj.
-
Vad jag bland annat upprörs över är hur Svensson särskiljer "bitterfittor" och "ensamma män": Separationer är ofta nödvändiga, men många går att förebygga. Då får vi färre ”bitterfittor” och inte så många ensamma, förtvivlade frånskilda män. Vid separation förvandlas alltså kvinnan till en "bitterfitta" och mannen blir "ensam och förtvivlad"?! Varför blir inte mannen en "bitterkuk"?
-
Svensson har i åtta veckors tid genomlidit radioprogrammet Heliga familjen (som jag har bloggat om här och här): I ”Heliga familjen” i radions P1 har nu ett antal kärnfamiljsmotståndare under åtta veckor helt oemotsagda fått svartmåla kärnfamiljen och de värderingar som hör ihop med den.
-
Här är ytterligare ett citat ur Svenssons artikel: Tiina Rosenberg får givetvis ha sex med vem hon vill så ofta hon vill utan att vara kär. Men ju fler man har sex med desto mindre får man ut av det. Ju fler man har sex med, desto mindre får man ut av det?! Vad är detta för hopsvamlande?! Ena stunden hyllar Svensson familj och kärnfamilj, i andra stunden skriver han om styvfamiljer och regnbågsfamiljer (fast nu har jag ingen aning om vad Svensson menar med regnbågsfamilj, för det framkommer inte i artikeln). Vill han förespråka "livslång" kärlek? Vill han slå ett slag för den heterosexuella kärnfamiljen, där mannen är patriarken och kvinnan sköter markservicen? Är han för eller emot jämställdhet?
-
Jag vet inte vad Svensson vill med sin debattartikel, för den är ett hopkok. Är det någon som är emot familj? Familjer kan se annorlunda ut och nu är inte kärnfamiljen allenarådande. Till syvende och sist är den så kallade kärnfamiljen en tämligen ny företeelse i människans historia. Varför skall alltid kärnfamiljen försvaras? Behöver den försvaras?
-
Det är dags att vidga familjebegreppet!
-
(Foto: PRESSENS BILD).

Kultur für alle!

Jag tittar på Gomorron Sverige (05:11 in i sändningen) och ser kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i rutan. Det måste vara den sämsta kulturministern Sverige någonsin har haft. Hon är en marionettdocka i händerna på finansminister Anders Borg! Borg kräver nämligen att hon ska dra ner kostnaderna för kulturen. Hur kan den moderatstyrda regeringen välja att spara in pengar på Kulturdepartementet?! Det går ju inte att spara mer pengar på det departementet. Även under den socialdemokratiska regeringen hade Kulturdepartementet lite pengar att röra sig med.
-
Varför anser Anders Borg att det är viktigt att spara in pengar just där? Är det den moderatstyrda regeringens syn på kultur som gör sig gällande (vilket såväl Barbro Hedwall i Nyhetspanelen som Ledarbloggen/Per Gudmundson ger uttryck för)?
-
Även Nyhetspanelen tar upp den bristande kulturpolitiken. Göran Hägg tar upp två viktiga kulturreformer som den socialdemokratiska regeringen genomförde, sänkningen av bokmomsen till 6 % och fri entré till de statliga museerna. Två reformer som gagnade alla berörda. Böckerna blev billigare för konsumenterna och författare och bokförlag fick mer pengar. Fler gick på museer och fler museibesökare handlade i souvenirshopen och museicafeet.
-
Den enda kulturreform som Adelsohn Liljeroth har genomfört sedan hon tillträdde är borttagandet av den fria entrén!
-
I Gomorron Sverige säger Adelsohn Liljeroth att hon har satsat på barn- och ungdomskultur. Skådespelerskan Anna Wallander uppvisar siffror på det motsatta. Wallander är förbannad på Adelsohn Liljeroth och det med rätta. Vår kulturminister försöker ducka för det uppenbara. Hon hänvisar bara till Den stora kulturutredningen.
-
Alliansen bedriver en aktiv kulturpolitik. Strategin är passivitet. Man går och väntar på Den stora kulturutredningen som skall vara klar vid årsskiftet och som sedan ska ut på remiss. Det tar tid (Debattartikeln Den talande tystnaden i DN).
-
Det spelar ingen roll om statsminister Fredrik Reinfeldt byter ut Adelsohn Liljeroth. Moderaterna skiter i kulturen, åtminstone den statliga! Om någon vill nyttja kulturutbudet skall det betalas ur egen ficka. Därför hävdar moderaterna att i och med deras skattesänkningar, så kommer vi att kunna betala för den kultur vi vill ha. Vi ska med andra ord inte behöva betala för "obskyra" teaterföreställningar om vi inte vill.
-
Om denna skrämmande utvecklingen fortsätter, kommer klassklyftorna att forsätta öka, även inom kulturområdet. Vem har råd att gå på en operaföreställning, om en ordinarie biljett kostar 800 kronor (läs mitt tidigare inlägg)?!
-
Det kommer således att uppstå en kultur för de rika. De kommer att ha råd att gå på operan, men inte vi andra (vilket är skönt för dem, för då slipper de ju beblanda sig med oss andra). Min fasta övertygelse:
-
KULTUR FÜR ALLE!
-
Människor inom scenkonstområdet har, förutom debattartikeln i DN, startat tankesmedjan Det osynliga och på hemsidan står det:
-
Tankesmedjan Det Osynliga (TDO) är en obunden intresseorganisation vars uppgift är att analysera, bevaka och i media kommentera och debattera den kulturpolitiska utvecklingen inom scenkonstområdet i Sverige. Tankesmedjan ska bli en stark röst i kulturdebatten. TDO kommer i nära samarbete med Skuggutredningen (www.skuggutredningen.se) att fånga upp idéer och förslag som kommit fram till följd av Skuggutredningens arbete och presentera ett eget kulturpolitiskt betänkande och därefter aktivt verka för att förankra dessa idéer politiskt. Tankesmedjan följer långsiktigt upp vad Kulturutredningen presenterar för resultat och granskar fortlöpande hur man från regeringens håll väljer att omsätta dessa förslag politiskt.
-
Ett mycket bra initiativ! Fram för fler intresseorganisationer som granskar den moderatstyrda regeringens bristfälliga kulturpolitik.
-
By the way, så uppvisar Gudmundson en skrämmande okunskap om kulturpolitik och Kulturdepartementets viktiga roll i samhället!
-
Kom tillbaka Bengt Göransson och berätta för moderaterna och Gudmundson vikten av en aktiv kulturpolitik.

Inbjudan till seminarium om FRA-lagen: Bloggbävningen

Läs mer på In Your Face

Emil får inte bli blodgivare

Min vän och partikollega Emil Adén vill bli blodgivare, men får inte. Anledningen är att Emil är bög. Han befinner sig även i ett förhållande
-
När jag ser morgonnyheterna (och därefter läser om det i SvD) är min första reaktion "Vad bra! Sverige blir det första landet i världen att ta bort förbudet mot bloddonation för män som har sex med män". Socialstyrelsen vill dock endast tillåta bögar att lämna blod om det är sex månader sedan de har haft sex. Bögar som vill bli blodgivare måste således leva i celibat i ett halvår, innan de kan bli blodgivare. Min andra reaktion är "ett steg i rätt riktning".
-
Nu för tiden finns det så bra tester, att kravet på sex månaders celibat är onödigt anser jag.

Herrskap & Tjänstefolk - Del III

Jag erkänner att jag har fördomar. En av mina främsta fördomar är den mot överklassen. Inte den väluppfostrade, gamla, intellektuella överklassen (som vet hur man skall föra sig), utan den kategori wannabies som tror sig tillhöra överklassen bara för att de har stålar eller har gift in sig i överklassen.
-
Jag har jobbat till och från som vakt i åtta år och mycket har jag fått utstå. Dock har jag aldrig tagit till våld (ta i trä). Jag har mött ovanstående kategori många gånger i mitt arbete som vakt.
-
Den enda gången jag tappade tålamodet totalt och skrek tillbaka var när jag var tvungen att konfrontera en kille med bakåtslickat hår, rosa skjorta och svindyr klocka. Han krävde att jag skulle ringa till Fröken Ur för att han minsann visste att klockan inte alls hunnit bli 18:00. Jag fattar inte att han vågade. Den gången var jag nämligen beväpnad batong, handfängsel och revolver (och jag var redo att använda åtminstone ett av dessa vapen).
-
Nåväl.
-
Jag har även mött ovanstående kategori i affärer. Företrädelsevis kvinnor som står och skäller ut expediter efter noter. De tror att de är Herrskapet och att vi i servicesektorn är tjänstefolket.
-
Därtill har de en benägenhet att skälla ut helt fel människor, nämligen de längst ner i the food chain. De tror vidare att "allt" ingår i vår arbetsbeskrivning. När jag läser om Överklassdamen på Konsumbloggen, späddes mina fördomar på. Jag hoppas banne mig inte att expediten hjälpte häxan med potatislådorna!
-
Tidigare inlägg om Herrskap och tjänstefolk.

INGENTING ÄR GRATIS!

Jag blir så förbannad på företag som försöker lura folk att det är "gratis". Ingenting är gratis! Titta bara på annonsen till vänster.
-
Här får jag intrycket att det enda jag behöver göra för att få en iPod är att delta i en undersökning, men när jag går in på företagets hemsida visar det sig att så är inte fallet. I varje fall inte om man läser det finstilta, nämligen villkoren (och jag har valt att förminska texten så att det blir extra svårt):
-
När du accepterar villkoren samtycker du samtidigt till att delta i EuroAds Sveriges stora undersökning. Som tack för hjälpen deltar du samtidigt i utlottningen av ett presentkort på 5000:- till ICA Supermarket.V innaren dras den 23 september 2008 och meddelas personligen. Extra: På sista sidan i tävlingen får alla deltagare möjligheten att få en iPod Shuffle. Det enda du måste göra är att anmäla dig till LotsMoreFree som är GRATIS. Därefter ska du ta emot ett gulderbjudande samt att tipsa 3 vänner om LotsMoreFree som också måste ta emot ett gulderbjudande (min kursivering). Det är enkelt och lät. Reklamundersökningen sponsras av: Centrio Group, Receptposten, EA mail, Bingoliner och Pointshop.Samtidigt samtycker du till att motta spännande, gratis nyhetsbrev från sponsorerna. Du kan givetvis säga upp nyhetsbreven när som helst.Genom deltagande accepterar du dessutom att Vinn Fina Priser kan kontakta dig via telefon/sms. Tack på förhand för din hjälp.
-
Det räcker med andra ord inte att vara med i undersökningen. Jag måste anmäla mig till LotsMoreFree, ta emot ett gulderbjudande och tipsa tre vänner, som i sin tur måste ta emot ett "gulderbjudande". Det här är vilseledande reklam och ett solklart fall för Konsumentombudsmannen!

Those who cannot remember the past

Svenska lärare är okunniga vad gäller Förintelsen visar en lärarenkät gjord av Forum för levande historia. Jag är inte förvånad. Våra medlemmar säger ständigt att de inte får tillräcklig ämnesutbildning, säger Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas riksförbund till DN. Att veta vad gulag är, ingår väl ändock i allmänbildningen? Om "allt" ska ingå i lärarutbildningen, blir det en lååååååååååång utbildning. Ligger det inte i människors intresse att allmänbilda sig? Ska "allt" serveras på ett fat?
-
Jag har läst boken Gulag. De sovjetiska lägrens historia av Anne Applebaum (på min fritid). Jag rekommenderar den varmt.
-
Vad beträffar Forum för levande historia så finns det inte mycket information på hemsidan om de homosexuella som förföljdes och mördades under nazitiden.
-
Forum för levande historia har också fått mycket kritik (läs till exempel här) för att de inte berättar om kommunismens brott mot mänskligheten.
-
Bloggen Magnus tycker är mycket kritisk till lärarenkäten och Forum för levande historia: Hellst ville man väl ha ett sådant resultat så man kan säga "nej vi hinner inte undersöka kommunismens brott, vi måste informera om judeutrotningen istället" (rättstavningsprogram för Magnus del dock som även har lyckats stava fel på "förintelsen").
-
Läs även SvD, Jinge, Stefan Dalin, Trottens betraktelser, Patrik Godin

Rena rama Da Vinci-koden

Foto: ERIK ABEL/SCANPIX
-
Dolt kristet budskap, läser jag i Metro. Kristna övergångsställen anmäls är rubriken i SvD. Tillverkaren av de "blå lådorna", Prisma Teknik, har gjort det medvetet. Handen med fingret som pekar upp mot himlen är ett kristet budskap, enligt VD Jan Lund.
-
Ni som har hållit en dollarsedel i handen, kanske inte har reflekterat över det, men det Allseende ögat finns på baksidan:


Dolda budskap, gåtor, mysterier, profetior - jag gillar sånt. Nästa gång jag trycker på den "blå lådan" vid övergångsstället ska jag tänka på solguden Ra och de gamla egyptierna.
Att Twinky har en triangel på huvudet (förutom väskan) måste ju bara betyda att Twinky är homosexuell (OBS! ironi).
-
Erik Laakso , Stationsvakt och Kulturbloggen skriver på samma tema.

MI5 söker homosexuella spioner

MI5, Storbritanniens säkerhetstjänst vill rekrytera homosexuella spioner läser jag i DN och Finacial Times. MI5 har hyrt in en extern firma som ska motivera personalen att vara mer öppna med sin sexuella läggning.
-
I Sverige finns det många företag som borde ta efter MI5.

Barn väljer inte sina föräldrar

Barn väljer inte sina föräldrar. Därför har Sverige, likt många andra länder, genom olika system försökt jämna ut skillnaderna mellan barn som växer upp i hem med olika ekonomiska förutsättningar.
-
Det skriver Lars H Gustafsson, Amir Daneshpip och Makan Amini i en debattartikel i
DN. Artikelförfattarna riktar skarp kritik mot det privata barnsjukhuset Martina som öppnar i september.
-
Barnsjukhuset Martina utestänger barn med kroniska sjukdomar och handikapp. I och med Martina skapas en ny gräddfil inom vården. Barn med välbärgade föräldrar slipper köa i flera timmar.
-
De som drabbas hårdast av detta är de redan utsatta barnen. Barn med fattiga föräldrar och barn med handikapp eller kroniska sjukdomar. Klassklyftorna fortsätter att öka i borgarnas Sverige.
-

Hushållsnära tjänster - en flopp

Det visar sig att den moderatstyrda regeringen trodde att svenskarna skulle dra av 700 miljoner för hushållsnära tjänster. Det var en missbedömning på flera hundra miljoner kronor (DN).
-
När avdraget infördes för hushållsnära tjänster (by the way... när förslaget röstades igenom i kammaren, applåderade borgarna), slog sig Maud Olofsson för bröstet och hävdade att jobben skulle bli fler och att detta var lösningen på det så kallade Livspusslet.
-
Endast sex procent av svenskarna har dragit av för hushållsnära tjänster. Föga förvånande drar stockholmarna av mest. Att stockholmarna ligger i topp, beror säkert på det här "
städbolaget".

Butch v. femme

Butchen, alias den stereotypa flatan, alias den manhaftiga kvinnan är utrotningshotad. När serien L word började sändas, klagade många flator på att seriens karaktärer var för "kvinnliga" (AfterEllen). Att en kvinna kan vara feminin och flata anser jag är uppfriskande. Det är OK att vara homo- eller bisexuell, även om man sminkar sig, bär kjol och har långt hår. Man behöver inte klä sig i linne, baggy jeans, sneakers, raka av sig håret, tatuera sig och applicera ett "manligt" rörelsemönster, bara för att man kommer på att man gillar tjejer. Nu för tiden finns det en mångfald i flatvärlden och ni som läser min blogg regelbundet vet att jag gillar mångfald.
-

Även Sara Löwestam beklagar det faktum att butcharna blir alltmer sällsynta:
-
Att butcharna är på väg ut har jag däremot konstaterat flera gånger under pride. Inte ut ur parken, men ut ur rampljuset och i vissa fall gemenskapen. Flera nya "inneflator" svänger sig med utlåtanden som "jag vill visa att lesbiska faktiskt kan se ut som helt normala tjejer" och "om man är lesbisk vill man väl ha en annan tjej, inte någon som klär sig som en kille", och alla som förr kallade sig butch kallar sig numera genderqueer och skriver magisteruppsatser om könsöverskridande och identitet. Det finns inget utrymme för butchen längre, suckade min vän på Torget i tisdags, och jag stämmer in i sucken. Det är förstås fantastiskt att en brud i klänning inte längre behöver bevisa sin lesbiskhet med tio års straffslickande i flatsamhället för att tas på allvar, men normer är inte kul åt något håll och det är bara att hoppas att alla nya coola femmeflator inte går mugabe på butcharna.
-
I den heterosexuella matrisen har butchen blivit synonym för flatan. Varför förhåller det sig så? Jo, för att hon syns. Hon viker av från normen. Femmen passar utseendemässigt in i normen. Ingen hetero skulle komma på tanken att femmen är homo- eller bisexuell.
-
Dock beklagar även jag det faktum att butchen blir alltmer sällsynt. Heteros osynliggör oss andra, vi som passar in i normen. Butchen skaver mot normen, hennes sexuella läggning är synlig på ett helt annat sätt. Butchen provocerar (och det är hon som får ta "smällarna").
-
Apropå butchar, så har jag upptäckt "heterobutchen" - en kvinna som ser ut som en butch, men som är heterosexuell.
-
Vi behöver människor som avviker från normen, även utseendemässigt. ... Och jag när fortfarande drömmen om ett samhälle där man får vara "bara" människa (oavsett kön, könsuttryck, könsidentitet, sexuell läggning, etnicitet, funktionshinder, religion...)

Jenny Schimizu (Angelina Jolies f.d. älskarinna). Är hon butch?

I kissed a girl


För några år sedan fick Jill Sobule en hit med låten I kissed a girl. Förvirringen var stor när en kollega till mig frågade om jag hade hört I kissed a girl. Min kollega gillade nämligen den jättemycket. Dock visade det sig att den låt hon gillar, sjungs av en annan artist - Kate Perry: I kissed a girl and I liked it. The taste of her cherry chap stick. I kissed a girl just to try it. I hope my boyfriend don't mind it. It felt so wrong. It felt so right. Don't mean I'm in love tonight. I kissed a girl and I liked it. I liked it, lyder refrängen.
-
I kissed a girl, her lips were sweet. She was just like kissing me. I kissed a girl, won't change the world. But I'm so glad I kissed a girl, lyder Sobules refräng.
-
Som den indietjej jag fortfarande är, gillar jag Sobules låt bättre.

Göran Perssons memoarer - nu i pocket

Min väg, mina val heter Göran Perssons memoarer. I dagarna kommer Perssons memoarer ut i pocket. Kommer det att bli en bästsäljare? Tveksamt.
-
Jag vill läsa om personen Göran Persson och inte om statsminister Göran Persson. Jag fick nämligen en överdos av statsmannen Persson när svt visade dokumentärserien Ordförande Persson. Därtill förlorade vi valet i och med att svenska folket var förbannat trötta på gulaschbaronen Göran Persson.
-
Hur mycket har Göran Persson skrivit själv? Han beviljades nämligen 700 000 kr från Riksbankens jubileumsfond och pengarna gick till att avlöna assistenten Mats Andersson, före detta medarbetare i statsrådsberedningen. Ingen dålig lön för en spökskrivare, om nu Andersson fick hela summan.
-
Bokus presenterar Persson sin bok på följande sätt:
-
Kära läsare,
Efter tio år som statsminister och ytterligare fyra år i regeringen har jag skrivit en bok om mitt liv i politiken. Jag har skrivit om vägen dit och om valen jag gjorde. Jag har skrivit om människorna och makten, om rådslagen och resultaten, om bakslagen och framgångarna, om striderna och umgänget politiker emellan. Och jag har skrivit om politiken. Något svårare finns inte. Finare finns inte heller. Jag har strävat efter att göra berättelsen sådan att den ger rättvisa åt politikens rika och sammansatta natur. Nu får boken tala för sig själv. Nedan följer några utdrag ur den. Vänliga hälsningar till Sveriges alla bokläsare från Göran Persson.
-
Jag vill se en socialdemokratisk The audacity of Hope. Mona Sahlin - är det inte dags att börja fila på något i stil med The audacity of Hope?

LSD är en myt!

I flatvärlden talas det ibland om LSD (den lesbiska sängdöden). Vad anses då LSD handla om?Det är när ett lesbiskt par blir så nära vänner att de inte längre kan ha sex med varandra. De blir mer som systrar och då inträder incesttabut. Jag läste nyss en krönika som återigen befäster LSD:
-
En del av er har säkert hört talas om detta fenomen, kanske till och med upplevt det, men för er som inte har det så ska jag förklara lite närmre. Ett heterosexuellt förhållande innehåller ofta större olikheter än ett homosexuellt, på gott och ont. Framförallt vi tjejer tenderar att kräva ganska mycket av vår partner. Många gånger hör man flator referera till sin flickvän som ”sin bästa vän”. Personligen älskar jag när även vänskapen börjar spira i mina förhållanden, så länge den inte riskerar att tränga ut det, som enligt mig är otroligt viktigt att bibehålla i en relation – passionen.
-
Nu säger jag det en gång för alla:
-
DEN LESBISKA SÄNGDÖDEN SKILJER SIG INTE FRÅN DEN HETEROSEXUELLA SÄNGDÖDEN!
-
Även i heterosexuella parbildningar händer det att mannen och kvinnan kommer så nära varandra att lusten försvinner. Varför upprätthålla denna mytbildning kring LSD? Varför befästa att det är killar som håller upp sexlusten? Att det är killar som håller upp sexlusten är också en myt.
-
"Vi tjejer tenderar att kräva ganska mycket av vår partner". Vad är det vi "tjejer kräver"? Tror krönikören verkligen att det bara är flator som refererar till sin partner som sin bästa vän?
-

"Mata inte trollen"

För ett tag sedan läste jag ett briljant blogginlägg om människor som inte har egna bloggar, men som gärna kommenterar på andra bloggar. Det var en S-bloggare som hade skrivit inlägget, men jag kan för mitt liv inte komma ihåg vad han heter och därmed kan jag inte länka till inlägget. Däremot halkade jag in på Trottens betraktelser som länkar till ordet internettroll. Det är ju ett helt underbart ord, men den där S-bloggaren kallade dem för något annat. Någon som vet vad?
-

Apropå roliga ord så heter snabel-a Klammeraffe (klätterapa) på tyska.

Stockholms bostadsmarknad är sjuk!

Det är lättare att få tag i ett första handskontrakt i Hamburg än i Stockholm. Jag stod tre år i Stockholms bostadskö och hade sådan tur att jag fick en etta i Högdalen. För 31 kvadratmeter betalar jag nästan 5000 kronor. Min fästmö har bott andra hand i en sunkig etta i Tupphuset. Hon betalar 2500 för den.
-
Då hon, i princip har bott i min lägenhet i ett år, bestämde vi oss för att flytta ihop. Egentligen vill vi hyra, men då jag tackade ja till min lägenhet, förlorade jag min kötid. Hur sjukt är inte det? Om jag vill flytta till en annan lägenhet, så kommer ju min lägenhet ut på hyresmarknaden igen. Varför ska man förlora sin kötid, bara för att man tackar ja?!
-
Vi har sökt hyresrätter med ljus och lykta. Vi har även anmält intresse för några lägenheter via Botkyrkabyggen. Desperationen var stor, så vi gick till en av bankerna i Högdalen för att få ett bostadslån/lånelöfte. Den unga mannen tittade på oss och sade att vi inte var aktuella för ett lån. Det krävdes minst 200 000 från vår sida, innan han överhuvudtaget skulle se över möjligheten till ett bostadslån. 200 000!
-
Igår har min fästmö officiellt flyttat in till mig. Vi har varit nödgade att magasinera en stor del av såväl mitt som hennes bohag. Det är den valfrihet som vi har.
-
I och med borgarnas bostadspolitik, säljs allmännyttan ut. Hyresrätterna blir färre och bostadsrätterna fler. Borgarna talar om valfrihet. Vilken valfrihet anser borgarna att jag och min fästmö har? Vi får inte tag i en större hyreslägenhet och vi får inget lån för att köpa en bostadsrätt. Vi är två vuxna personer (som båda jobbar) som lever tillsammans på 31 kvadratmeter.

Jag älskar den kommunala förskolan!

Expressen och Aftonbladet skriver på sina ledarsidor om de privata skolorna, eller som de mer populärt kallas "friskolor". Expressen hyllar Jan Björklund i sin ledare. I likhet med Aftonbladet oroas också jag över den explosionsartade utvecklingen av de privata skolorna. Privata skolor isolerar barn från varandra. Här kan till exempel överklassbarn frottera sig med andra ur samma samhällsklass och här kan muslimska barn interagera med andra muslimska barn (vilket är uppskattat bland de män som upprätthåller hederskulturen även i Sverige och då menar jag inte enbart muslimer).
-
Jag däremot efterlyser mixen. Barn med olika bakgrunder mår bra och utvecklas på ett annat sätt om de får interagera med varandra. Jag efterlyser mångfald i förskolan och mångfald är inte hundratals nya, privata skolor varje år.
-

P.S.
Per Gudmundsson kritiserar naturligtvis moderaternas förslag beträffande en jämställdhetscertifiering av förskola och skola (läs mitt tidigare inlägg här), men han har rätt på en punkt: Allt för länge har man fått intrycket att borgerligheten klippt sitt jämställdhetsprogram ur Grottbjörnens folk.

Vågar inte Fredrik Reinfeldt möta Mona Sahlin?

Alesia Goncharik är förbannad på att vår statsminister Fredrik Reinfeldt: Jag blir både frustrerad och arg över att han tillåts komma undan med att ena veckan stå där med sin "Jag är redo, Sahlin"-bullshit, för att senare ställa in en sedan länge inplanerad debatt. Goncharik har nu startat en namninsamling för att få Reinfeldt att ta debatten. Skriv på här.
-
Expressen, Expressen 2

Kina och de mänskliga rättigheterna

Målet med Olympiaden är att framhäva sport överallt för att stödja mänsklighetens harmoniska utveckling där tanken är att uppmuntra etablerandet av ett fredligt samhälle och bevara mänsklig värdighet. Denna effekt bidrar till att den olympiska rörelsen, ensam eller i samarbete med andra organisationer och med sin förmåga, till handlingar som främjar fred” (Olympiska stadgarna, artikel 3)
-
Att skydda individens värdighet är ett grundläggande krav för de Olympiska spelen” (IOC Etiska riktlinjer, ”A. Värdighet” del 1)
-
Att IOK (Internationella olympiska kommittén) valde att förlägga OS till diktaturen Kina, är för mig oförståeligt. OS-invigningen fick mig att tänka på Leni Riefensthals propagandafilmer. Jag har sett bilder på soldater som har en nål vid halsen (så att de står upprätta hela tiden), jag har sett reportage som visar kinesiska barn som tränas stenhårt. Den kinesiska diktaturen har satsat enorma resurser inte bara på att arrangera OS, utan även för att vinna medaljer och det är bara guld som räknas.
-
Enligt Amnestys rapport Olympisk nedräkning: brutna löften har det inte skett någon förbättring, snarare en försämring. Amnesty International anklagar Pekingregimen för att gripa och straffa kritiker för att kunna ge omvärlden en bild av "stabilitet" och "harmoni". Den enda förbättringen är, enligt Amnesty, en liten minskning av antalet utdömda dödsstraff.
-
Katrine Kielos har skrivit artikeln Kinas våld mot kvinnor på Dagens Arenas ledarsida. Det är bara ytterligare ett exempel på hur Kina fortsätter att kränka de mänskliga rättigheterna.
-
Öppet brev till IOK av David Matas (kanadensisk människorättsadvokat) David Kilgour (tidigare statssekreterare för Asien-Stillahavsområdet och parlamentsledamot 1979-2006)
Göteborgs-Posten

Monument i Berlin vandaliserat

Ett monument i Berlin, tillägnat de tusentals homosexuella som torterades av nazisterna, har utsatts för vandalism.
-
1936 kriminaliserade Adolf Hitler homosexualitet. Cirka 50 000 homosexuella arresterades av nazisterna. Enligt Tagesspiegel mördades 7000 under nazitiden.
-
Ända fram till 1969 var det kriminellt att vara homosexuell i Tyskland och egentligen var det inte förrän 1994 som homosexualitet formellt avkriminaliserades.
-

Bättre sent än aldrig

Förra året skrev jag inlägget Vem kan vara emot en jämställd förskola? Det var dock en som var emot en jämställd förskola, nämligen kristdemokraten Anders Sellström: Jag skulle aldrig sätta mina barn på genusdagis. Kvinnor och män är olika på utsidan och jag är övertygad om att det gäller insidan också. Slätar man ut könskillnaderna för mycket
så riskerar hela samhället till slut att kantra
(
SvD).
-
År 2003 tillsatte den dåvarande (socialdemokratiska) regeringen en delegation, som år 2006 gav ut Jämställdhet i förskolan - om betydelsen av jämställdhet och genus i förskolans pedagogiska arbete. I rapporten framkommer det tydligt att förskolan har svårt att uppnå de jämställdhetsmål som anges i läroplanerna. Ambitionen var att år 2012 skall det finnas en utbildad genuspedagog per 25 anställda.
-
Nu har även moderaterna vaknat (bättre sent än aldrig). Riksdagsledamoten Ewa Thalén Finné har lett en arbetsgrupp med uppgift att utforma en ny politik för en mer jämställd förskola och skola. Alla landets rektorer ska genomgå en obligatorisk utbildning i jämställdhet. En "fakta- och evidensbaserad" utbildning i jämställdhet ska vidare ingå i lärarutbildningen.
-
Vi menar inte att man ska läsa fem poäng i genuspedagogik, utan det här måste integreras i hela utbildningen, säger Thalén Finné till SvD.
-
Arbetsgruppen vill också införa en nationell jämställdhetsmärkning av förskolor och skolor. Detta efter förlagan På lika villkor i Falun.
-
Jag är positivt överraskad av moderaterna, vad beträffar ovanstående förslag. Jämställdhet står nämligen inte högt upp på moderaternas agenda. Har förresten den moderatstyrda regeringen stöd för ovanstående förslag hos sin samarbetspartner kristdemokraterna?
-
Till SvD säger Gudrun Schyman (i egenskap av talman för Feministisk initiativ):
-
Moderaterna behöver verkligen utveckla sina kunskaper och sin medvetenhet i de här frågorna. Men det de inte har begripit, hittills åtminstone, är att könsmaktsordningen finns överallt. Regeringens eknomiska politik slår till exempel hårdare mot gruppen kvinnor än mot gruppen män, och vårdnadsbidraget går på tvärs mot en genomtänkt jämställdhetspolitik.
-
Precis som Schyman undrar jag hur pass seriösa de här nya förslagen egentligen är. I de förskolor och skolor som använder sig utav genuspedagogik bryter barnen oftare mot traditionella makt- och könsmönster. Vidare gynnas såväl killars som tjejers studieresultat av genuspedagogik, så vem kan egentligen vara emot en jämställd förskola?

Statliga dildos säljer som smör i solsken

För ett tag sedan inledde Apoteket ett samarbete med RFSU, vilket resulterade i produktserien Trust in lust. Sedan juni har tusentals sexleksaker sålts på Apoteket (och det receptfritt). Dildos och klitoriskittlare är bästsäljare.
-
Enligt två män vänder sig sortimentet endast till kvinnor och de skrev var sin anmälan till JämO.
Det är olyckligt, men problemet är att vi inte hittat tillräckligt bra produkter för män på marknaden, säger apotekets produktchef Eva Fernvall till Expressen. Sexleksakerna måste nämligen uppfylla Apotekets kvalitetskrav (vilket tydligen inte penispumpar och penisringar gör).
-
Tack och lov så kom JämO fram till att Apoteket inte gjort sig skyldig till könsdiskriminering.
-
SvD
DN
Nordisk undersökning om sexleksaker
Metro
, s. 7
__________________________
Under strecket:

Jonas Morian - Alla vill ha välfärd men vi slipper helst att skatta
Nicklas Eriksson är med all rätt förbannad på Holmen Paper.
Johanna Graf - Oförsäkrad och sjuk göre sig icke besvär
In Your Face - Privatiseringshetsen som kom av sig

Sahlinist = feminist

Mona Sahlin är uttalad feminist. Dessutom är hon ordförande för ett uttalat feministiskt parti. Det medför vissa åtaganden och visst ansvar. Ett viktigt ansvar är att våga stå för feministisk politik även när det för tillfället inte går att plocka politiska poäng på att kalla sig feminist, skriver Devrim Mavi på Dagens Arenas ledarsida.
-
Mona Sahlin är socialdemokraternas första kvinnliga partiledare och vi börjar nog alla bli mer intresserade av att höra hur hon tänker göra politik av sin feministiska övertygelse än om hur mycket hon beundrar Olof Palme. Jag vet. Det gör ont att bli feministbashad. Men om Sahlin vill ha förändring måste hon stå på sig, är Mavis slutkläm.
-
Jag befann mig på ABF under Internationella kvinnodagen och lyssnade på Sahlins anförande Socialdemokratisk strategi för jämställdhet. I anförandet redogjorde Sahlin vad hon och partiet ville göra för att öka jämställdheten.
-
Att citera Olof Palme och Anna Lindh, som Sahlin ofta gör, tyder på en stolt historia, en tradition... ett sätt att hylla sina föregångare. Olof Palmes tal om fördomar är precis lika aktuellt vid dags dato som 1965. I sitt anförande på ABF läste också Mona Sahlin högt ur Äga rum, en feministisk antologi. Är det mer PK än att citera Palme?
-
I sitt tal i Almedalen sade Mona Sahlin bland annat:
-
Orättvisor handlar ofta om klass, men lika ofta om kön. Kvinnorna förlorar på den borgerliga regeringen. I budget efter budget har det varit tydligt.Varför? Ja, någon bättre förklaring har vi inte fått än den Reinfeldt gav Maria Wetterstrand när hon frågade honom om det i riksdagen. Då svarade han: det är inte för att de är kvinnor – det är för att de jobbar mindre, tjänar mindre, äger mindre! Ja, just det. Och politik är till för att förändra. Ska orättvisorna minska gäller det inte bara arbetets söner. Det finns arbetets döttrar också. I bh och hästsvans – och då tänker jag inte på Anders Borg.
-
De kvinnor som vill jobba mer ska kunna göra det. Därför säger vi: heltid ska vara en rättighet, deltid en möjlighet, sade Sahlin i sitt sommartal i Vitabergsparken.
-
Ovanstående är endast tre av många exempel, där Mona Sahlin vågar stå för en feministisk politik och även hur hon tänker göra politik av sin feministiska övertygelse.
-
Hon nämnde inte feminism över huvud taget. Inte en enda gång. Varken i Vitabergsparken eller i Almedalen, skriver Mavi. Vad är ovanstående om inte feministisk politik?
-
Vi socialdemokrater är ett feministiskt parti. Vi har vidare en riksorganisation, S-kvinnor, som driver de feministiska frågorna hårdare än själva moderpartiet. Unga S-kvinnor, såsom Avantgarde och Rebella är inte rädda för att kritisera moderpartiet och driva på den feministiska utvecklingen i partiet. Läs till exempel S-kvinnors valanalys (skrivet med ett feministiskt perspektiv). Vi har även nätverket Feministas.
-
I egenskap av HBT-sosse och (ung) S-kvinna kan jag tycka att det går för långsamt för SAP, men betänk att det är det största partiet i Sverige tillika ett folkrörelseparti. Mindre partier har lättare att få igenom sina programförklaringar.
-
Vad vill egentligen Mavi att Sahlin ska göra? Ska Sahlin inleda varje anförande och avsluta varje debattartikel med "jag är feminist", i likhet med den romerska senatorn Cato den äldre, som brukade avsluta sina anföranden med "för övrigt anser jag att Karthago bör förstöras"?

De vänsterhäntas dag

Det är visst de vänsterhäntas dag idag (Aftonbladet). Så grattis till alla vänsterhänta, inklusive jag själv. Jag hittade förresten ett inlägg från förra året som heter Det är inte lätt att vara vänster.
-
Enligt Louise Rönnqvist finns det påtagliga skillnader mellan höger- och vänsterhänta:
-
Dels rent biologiskt men också beteendemässigt skiljer vi oss från varandra. Vänsterhänta är överrepresenterade bland musiker, dirigenter, dansare och andra kreativa yrken.
-
Jag har en obesvarad kärlek till musik (i musikskolan var jag usel på gitarr och altblockflöjt), jag kan inte dansa, jag kan inte måla och kreativ är jag enbart när jag lagar mat och bakar.
-
Vi vänsterhänta anses ha en ökad risk för schizofreni och sämre språklig förmåga. Inte för att skryta, men det är faktiskt inget fel på min språkliga förmåga, snarare tvärtom.
-
Nåväl, det kanske beror på att jag tillhör de vänsterhänta (5 procent av de vänsterhänta) som inte har omkastade hjärnhalvor.
-
För er som är vänsterhänta och har tröttnat på högerhänta saker, rekommenderar jag internetbutiken Allt för vänsterhänta och om ni befinner er i London eller Belmont, Surrey kan ni alltid besöka affären för vänsterhänta - Anything lefthanded.

Fler än Victoria Svensson spelar i vårt lag

Natasha Kai, amerikansk fotbollsspelare (se bild), är en av de 11 öppet homo- och bisexuella som tävlar i OS (QX). Precis som min bloggvän Alesia Goncharik håller jag det för troligt att det är betydligt fler homo- och bisexuella elitidrottare som just nu befinner sig i Peking.
-
Det är ingen slump att temat för förra årets pride i Stockholm var sport. Hbt-diskrimineringen inom idrotten är nämligen utbredd. Elitidrottare är vidare beroende av sina sponsorer och många företag vill inte sponsra en idrottare som är öppen med sin sexuella läggning.
-
Don't ask, don't tell är en policy som även förekommer i idrottsvärlden. Ta bara den så kallade damfotbollen i Sverige. Jag vet fler svenska fotbollsspelare än Victoria Svensson som är homo- eller bisexuella. Nu har äntligen Victoria Svensson "kommit ut". Hon är en förebild för många unga tjejer. Visst är det bra att Svensson valt att offentliggöra sin sexuella läggning, men jag blir ändock lite besviken när jag läser intervjuer med henne i till exempel Expressen, Aftonbladet och QX (s. 22). Jag förstår hennes vilja att bli sedd som fotbollsspelerska och inte som lesbisk. Jag kan vidare förstå varför hon inte vill definiera sig som homo- eller bisexuell. Svensson har inte heller valt att rätta tidningar som skrivit att hon vill ha man och barn. Hon vill inte "demonstrera" sin sexuella läggning och har aldrig varit på pride, men om hon ändock kunde förstå vilken betydelse det skulle vara för de tjejer som har henne som idol.
-
Det är viktigt att stå för den man är, att vara öppen. När Svensson kom ut, var många av reaktionerna att det var "modigt". Varför modigt?
-
Organisationen bakom Gay Games uppmanar alla att stödja de öppet homo- och bisexuella idrottarna i ett pressmeddelande. Ju fler som är öppna med sin sexuella läggning, desto lättare blir det för andra att "komma ut" och det kommer att bli lättare för idrottare att svara när journalister frågor om deras civilstånd.

260 kronor för ett "jungfrucertifikat"

För några dagar sedan damp det ner ett mejl i min inkorg från en kvinna vid namn Ann C. Om jag inte hade fått hennes mejl, så hade debatten om rekonstruktion av mödomshinnor gått mig spårlöst förbi (min ursäkt är att jag har haft semester). Här kommer ett utdrag ur Anns mejl:
-
Har just läst Nalin Pekguls artikel i Expressen. Man blir ju mörkrädd. Hur kan en företrädare för ett demokratiskt parti tycka att invandrarkvinnor ska få rekonstruerade mödomshinnor på skattebetalarnas bekostnad? Samtidigt går hon ut och säger att man ska vara som man är, och själv kan hon inte tänka sig att göra någon skönhetsoperation. Men däremot går tydligen onödiga operationer av kvinnors underliv bra, och dessutom på skattebetalarnas bekostnad! Vilket hyckleri!

-
Varför tar hon inte i stället upp hur man kan ändra på dessa kvinnofientliga gamla kultur- och religiösa yttringar, genom utbildning och information?

-
Den artikel som Ann syftar till är Oskuldsingrepp lika viktiga som p-piller, men debatten om mödomshinnor började med att riksdagsledamoten Carina Hägg ställde en fråga till socialminister Göran Hägglund. Detta efter att rapporterna om att allt fler kvinnor opererar mödomshinnan framkommit. Det svar som Hägg fick från Hägglund var, enligt mig, inget svar. Hägglund hänvisade enbart till det arbete som redan pågår vad beträffar hedersrelaterat våld och förtryck, men i och med denna fråga till Hägglund var debatten igång.
-
När jag läser Nalin Pekguls artikel, blir jag uppriktigt sagt förvånad över att Pekgul försvarar dessa operationer. Det kan väl inte vara S-kvinnors ställningstagande i denna fråga?!
-
Att kvinnor hamnar i en svår situation för att myten om mödomshinnan finns utrotar vi inte genom nål och tråd utan genom upplysning och information. Man hjälper inte dessa tjejer genom att operera in något som egentligen inte finns, säger Carina Hägg till Aftonbladet. I samma artikel säger också Elisabeth Persson (specialsakkunnig i gynekologi och förlossningsvård vid Stockholms läns landsting):
-
Utbildning är det som krävs – av männen. Det är där det här ligger. Det finns ingen kvinna som har nytta av den här operationen. Det gör bara ont.
-
Jag håller med Carina Hägg och Elisabeth Persson. Vi hjälper inte dessa kvinnor med en operation av något som kallas "mödomshinna"!
-
Nalin Pekgul är ordförande för Socialdemokratiska kvinnoförbundet. Det står även klart och tydligt i debattartikeln. Innebär det att Kvinnoförbundet står bakom Pekgul i denna fråga? Carina Hägg sitter också i Kvinnoförbundets styrelse och de båda har ju diametralt motsatta åsikter. Det gör mig (och andra jag talat med) förvirrad. Vad är socialdemokratiska kvinnoförbundets ställningstagande egentligen i denna fråga?
Carina Hägg

Seminariet Hur skapar vi en hbt-vänlig familjepolitik inom socialdemokratin

Bimpas bloggutmaning

Jag har blivit utmanad av Jimmy "Bimba" Larsson Hagberg. Här är mina svar:

Fem saker som finns på din Att-göra-lista idag

Dagen har redan passerat och det finns inga "måsten", men jag gör ett försök:
1. Svara på mejl
2. Laga mat
3. Ställa väckarklockan
4. Skriva ett blogginlägg (och detta räknas!)
5. Borsta tänderna

Vad gjorde du för tio år sedan?

Då skrev jag nog CD-uppsats i arkeologi vid Uppsala Universitet eller pluggade forskarförberedande kurs. Därtill var jag skuggdoktorand och något av en "genusexpert" på min institution.

Ställen du bott på?

Möklinta, Sala, Uppsala, Stockholm och så har jag bott i Tyskland en kort period.

Fem saker du skulle göra om du var biljonär?

1. Göra människor i min närmaste omgivning (inklusive mig själv) skuldfria.
2. Köpa ett boende till mig och Åsa (och ett boende till min mor).
3. Finansiera ytterligare studier för mig och min fästmö (vilket innebär att vi båda då går ner till halvtid).
4. Starta ett samhällsnyttigt projekt.
5. Skaffa körkort och bil.

Ett blogginlägg som till största delen handlar om Bubbe

Glesbygden måste bli mer gay skrev Calle Norlén i en krönika i Aftonbladet under prideveckan. Norlén nämnde Bengt-Urban "Bubbe" Fransson i sin krönika och detta inlägg kommer till största delen att handla om Bubbe.
-
Bubbe är kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog och Bubbe är helt fantastisk! Bubbe är också invald i styrelsen för HBT-socialdemokrater Sverige ... och han kandiderar till EU-parlamentet (läs mer på Arjeplog.se).
-
Förutom att vara en briljant politiker och en riktigt trevlig och omtänksam människa har Bubbe även andra talanger: han är känd för sin medverkan i en rad underhållningsprogram i TV, till exempel Jeopardy, Postkodmiljonären och 24 karat. Han är också en riktig schlagerbög och till nästa pride, borde Stockholm prides styrelse be Bubbe hålla i trådarna inför schlagerkvällen nästa år. Jag må vara bra på TP och andra frågesporter, men mot Bubbe står jag mig nog rätt slätt.
-
Nej, det är inte lätt att vara hbt-person i glesbygd och mindre städer. Även om året är 2008 och Sverige har kommit långt vad beträffar hbt-personers fri- och rättigheter, flyttar ändock hbt-personer in till storstäderna. Detta av olika anledningar. Visst har nätet gjort det lättare för hbt-personer och visst har det skett en attitydförändring på många håll, men handen på hjärtat - hur kul är det att vara enda bögen eller flatan i byn (med allt vad det medför)? Därför beundrar jag personer som Bubbe och Mikael Holmgren (eldsjäl i RFSL Nord).
-
Vad gäller nätet, är det inte bara gay communities som till exempel qruiser jag menar. Här kan hbt-personer numer beställa filmer och böcker (till exempel på Amazon och Wolfevideo).
-
Bubbe och jag pratade lite löst under Europride om att ha en pride eller prideparad i Arjeplog. Om Eskilstuna kan ha sin Springpride borde det finnas förutsättningar även för Arjeplog (och jag har hört att norrlänningar med lätthet kör 300 km bara för att se en biofilm). Jag hoppas att drömmen om en liten pride i Norrland kan bli verklighet.
-
Bubbe ägnar sig vidare åt en intensiv värvningskampanj för att få fler att flytta till Arjeplog (man får till och med en flyttbonus om man gör slag i saken. Läs mer på E24). Även jag och min fästmö utsattes för denna värvningskampanj under Europride. Bubbe skriver på sin blogg:
-
Alexandra är vår tältgeneral och gör ett fantastiskt arbete i den rollen. Men Alexandra är dessutom arkeolog. Försöker övertala henne att flytta till Arjeplog. Hon och hennes flickvän är båda utbildade arkeologer. Visst borde det vara något för Silvermuséet...
-
Jag kan mycket väl tänka mig att flytta till Arjeplog om jag fick ett intressant och givande heltidsjobb, men det är just där skon klämmer. I glesbygden är det ont om jobb och det är inte bara hbt-personer som flyttar till storstäderna.
-
Jag är övertygad om att äventyrsturism och ekoturism kan gagna glesbygden. Lokalproducerade produkter, som fallet är med fårosten från Jämtland kan också vara en dellösning.
-
Till syvende och sist - Det behövs flera som Bubbe inom SAP och här väljer jag att citera Sonja Aldén (och observera att jag fortfarande inte har kommit ut ur schlagergarderoben!):
-
För att du finns
För att du kan
Du leder vågorna mot land
Du river murarna mot världen
För att du ser
För att du förstår
-
(Fotot har jag snott från Bubbes sida på Facebook)